Vlag in top voor AEC

NES – De eerste aandelen zijn verkocht en de eerste klanten zijn overgestapt. De Amelander Energie Coöperatie (AEC) is 19 maart officieel geopend. Rob van Rees, directeur van groene energieleverancier Greenchoice, wethouder Nico Oud en voorzitter van AEC Johan Kiewiet hesen gedrieën de vlag. Het logo draagt de letters AEC en vier blokjes die staan voor lucht, water, vuur en aarde, de elementen waar AEC duurzame energie uit gaat halen.

Het begon met een Duurzaam Energie team dat duurzame initiatieven op Ameland van de grond probeert te krijgen. Dat resulteerde in een leerzaam uitje naar het Deense Waddeneiland Samsø. De Amelanders raakten daar geïnspireerd door de duurzame projecten die in coöperatie worden uitgevoerd. Vooral Johan Kiewiet dacht door over de coöperatieve organisatievorm. Toen kort daarna Texel in het nieuws kwam met een eigen energie coöperatie dacht hij: “Wat op Texel kan, kan op Ameland ook.”

De ondernemers werden enthousiast onthaald bij gemeente en provincie. Ameland betaalde 7.500 euro subsidie. Friesland kwam met eenzelfde bedrag over de brug en uit de Europese subsidiepot kwam nog eens 13.000 euro. “Ga groene stroom en groen gas kopen,” beveelt de voorzitter enthousiast aan. En wie administratieve apen en beren bij de overstap ziet, kan gerust zijn. Overstappen naar AEC is een fluitje van een cent. En, wil Kiewiet nog kwijt: “Word lid van de coöperatie.” Het eerste aandeel werd verkocht aan burgemeester Albert de Hoop. Nico Oud nam het namens hem in ontvangst. Inmiddels zijn er al honderden aandelen uitgegeven. Voorlopig stelt de AEC nog geen begrenzing aan het aantal. Ze wil kapitaal vergaren om duurzame projecten op poten te kunnen zetten.

In het bestuur van de AEC zitten Johan Kiewiet, Christian de Jong, Robert Oud, Johan Bunicich, Klaas Nagtegaal, Douwe Molenaar en Susanna Twickler. De coöperaties heeft een aantal ambassadeurs aan zich gebonden die waar en wanneer ze maar een luisterend oor vinden, praten over de goede zaak van groene energie en die de AEC aanbevelen.
Ambassadeurs zijn: Albert de Hoop, Tineke Hemminga, Henk de Jong, Albert van Barneveld, Girbe Braakman, Gerard Ketelaars, Yme Brijker en Heere Schols.

>>>lees hier meer over de AEC

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *