Verzet tegen proefboring boven Schier

SCHIERMONNIKOOG – Op Schiermonnikoog is veel verzet tegen de plannen van het Franse gaswinningsbedrijf GDF SUEZ E&P om proefboringen ten noorden van het Waddeneiland te doen.

Natuurorganisaties, vissers, gemeente en Schiermonnikogers dienden bezwaren in. Er maken zich zorgen over het effect op uitzicht, bodemdaling, de visvangst en milieu. GDF werkt nu aan een milieu effect rapportage.

Het bedrijf verwacht een grote hoeveelheid gas en wil tot een kilometer of 3 tot 4 de proefboring doen. Als blijkt dat het gas winbaar is, dan wil GDF er een permanent productieplatform plaatsen, zoals ook boven Ameland staat.

Het platform voor de proefboring komt op 7,2 km ten noorden van Schiermonnikoog, ongeveer ter hoogte van paal 11. Vanaf dit platform wil het bedrijf drie tot vier maanden proefboringen naar gas doen. Wanneer GDF SUEZ E&P een flinke hoeveelheid gas vindt, gaan ze over op de productiefase. De winning kan daarna een jaar of twintig duren.

Bezwaarmakers vrezen ondermeer de horizonvervuiling. Om aan dat bezwaar tegemoet te komen zou de productie op het platform dat al boven Ameland staat plaats kunnen gaan vinden. Ook kan het platform op een afstand van 18 kilometer boven Schiermonnikoog geplaatst worden. Klik op de foto om te zien hoe dat eruit ziet.

De bezwaren tegen de proefboring zijn van diverse aard.

Bij boringen en gaswinning kunnen giftige stoffen in zee belanden en de rust zal danig verstoord worden in het nu nog tamelijk rustige oostelijke deel van het Waddengebied. Er zal toe- en afvoer plaatsvinden via schepen en helikopters dat veel bewegingen op zee en in de lucht met zich meebrengt.

Er zijn ook zorgen om de bodemdaling. GDF schermt met een daling van 3 centimeter.

Zoutkamper vissers uiten bezwaar tegen de proefboring omdat ze bang zijn dat ze straks niet meer in het gebied kunnen vissen.

>>> lees hier 10-7-13 Proefboring boven Schiermonnikoog

>>> lees hier meer over Aardgaswinning in het waddengebied

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *