Verhuur bijgebouwen toestaan

BALLUM – Gemeente Ameland wil verhuur van bijgebouwen toestaan. Wethouder Will Bakema meldt staande de extra raadscommissievergadering dat Hollumers hun schuurtjes kunnen blijven verhuren, maar een recreatieve bestemming krijgen de huisjes niet. Ameland kon vijftien insprekers en een volle tribune begroeten tijdens de raadscommissievergadering over het Bestemmingsplan Hollum. Heikele punt in het nieuwe plan is de bestemming van bijgebouwen. Het leverde de gemeente 83 brieven met bezwaren en vragen op.

Tientallen schuurtjes en huisjes in de tuin zijn de afgelopen vijftig jaar opgewaardeerd tot volwaardige vakantieverblijven. Ameland ziet het liefst bijgebouwen weer bijgebouwen worden. Een vakantiehuisje dat een jaar lang niet is verhuurd krijgt zijn oorspronkelijke bestemming terug. Het huisje wordt dan weer schuurtje. Verhuren wordt dan illegaal.

Inspreker Tjerk Visser maakt zich zorgen over de bestemming van de recreatiewoning bij zijn huis aan de Zuiderlaan. Hoe zit het met de bestemming wanneer hij eerst de bungalow gaat verkopen, wil AOW-er Visser weten.
Hilly Bruin vraagt hoe ze de recreatieve bestemming op haar vakantiehuisje kan behouden. De gemeentelijke toeristenbelasting en onroerend zaak belastingaanslag zijn immers helder over de bestemming, meent Bruin: Woning plus recreatieverblijf.
Geert de Jong snijdt het onderwerp van bijgebouw dat hoofdgebouw is geworden aan. Zijn Roefke aan de Oranjeweg was ooit bijgebouw maar staat sinds de verkoop van het huis op een eigen perceel met een eigen kadastraal nummer. De Jong wil de recreatieve bestemming veiligstellen.
Het is de hoogste tijd dat huisjes met hun recreatieve bestemming in het plan worden opgenomen, vindt Marius Gerritsma van de Vereniging van Particuliere Verhuurders Ameland. “Geen overgangsregeling die weer kan vervallen,” spreekt Gerritsma in. Hij krijgt applaus van de tientallen toehoorders op de tribune.

Wethouder Will Bakema schudt staande de vergadering een extra paragraaf uit de mouw. “We gaan verhuur in recreatiegebouwen toestaan. Het enige is dat zodra iemand wil stoppen, het gebruik na een jaar niet meer kan worden hervat. Het bijgebouw kan ooit weer de functie van bijgebouw krijgen.” Voorzitter Gunda Brunotte maakt er een grap over: het lijkt wel of Sinterklaas is binnengekomen. De Hollumers op de tribune willen graag in Sinterklaas geloven, maar ze komen van de koude kermis thuis. Het venijn zit in het staartje. Verhuur in bijgebouwen wordt toegestaan, maar bijgebouwen kunnen geen hoofdgebouw worden en blijven onder het overgangsrecht vallen. Raadslid Piet IJnsen (ABA) hoort de wethouder met verbazing aan. De bestemmingtoedeling van bijgebouwen is een ratjetoe, vindt IJnsen. Hij wil de tekst met de nieuwe paragraaf zien, maar de tekst is niet aanwezig. “Het klonk heel aardig wat Will Bakema zei, maar het is niet duidelijk,” zegt ook Tineke Hemminga (PvdA). “Ik ben niet gerust op de uitleg van de wethouder,” verwoordt Jan Verbiest zijn zorgen over de bestemming bij verkoop.

Voor vragensteller Tjerk Visser is het ook niet duidelijk. Hij vreest dat hij de bungalow bij zijn huis niet als vakantiehuis kan verkopen, maar zeker weten doet hij dat niet. “Jammer,” zegt hij, dat zijn vraag niet duidelijker is beantwoord. “Jammer, jammer.”
Het echte antwoord volgt in de raadsvergadering van 30 november.

>>> lees hier het beknopt verslag van de extra raadscommissievergadering van 16-11-09

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *