Verhalenvertellers gezocht voor Openingsweekend LF2018

LEEUWARDEN – Leeuwarden-Fryslân 2018 en Tryater zoeken voor het openingsweekend van het culturele jaar heel veel verhalenvertellers. Op vrijdag 26 januari stapt de provincie om 19.00 uur massaal in de voetsporen van de Winterjûnenocht om volgens goed Fries gebruik mensen bij elkaar te brengen en om verhalen te vertellen.

De opening van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 wordt een feest voor de hele provincie. Op 26 en 27 januari organiseren Leeuwarden-Fryslân 2018 en Tryater de ouverture van het culturele jaar; in Leeuwarden én in de rest van Fryslân. Op vrijdag staat de provincie centraal, zaterdag vinden de feestelijkheden plaats in Leeuwarden.

Aan ‘2018verhalen’ doen vrijdag 26 januari meer dan 75 musea mee. Ze bieden van 19.00 tot 22.00 uur een podium aan al die verhalenvertellers. De verhalen worden in musea verteld, maar ook thuis, in de boerderij, het woonschip of in het café. Skûtsjesilers, burgemeesters, caféhouders, veehouders, van Schiermonnikoog tot Oudemirdum en van Zurich tot Appelscha: iedereen doet mee en mag meedoen.

Aan de hand van bijzondere objecten wordenverhalen gedeeld die volgens de Friezen mee de toekomst in moeten; verhalen die de diversiteit en verbondenheid van onze (Iepen) Mienskip verbeelden.

Spannende legendes, persoonlijke voordrachten, verhalen over een voorwerp of bezittingen waar een verhaal aan kleeft. Grappig, ontroerend, en hele gewone verhalen. "Alles kan en alles mag”, zegt artistiek leider IraJudskovkaja. ,"En we kunnen nog wel wat vertellers gebruiken zodat de provincie straks gonst van de verhalen…” Aanmelden kan via de website www.2018verhalen.nl.

HDKat2018

Op diezelfde 26 januari opent op Ameland het H.D. Kat-jaar 2018 met Amelander verhalen vertellers, onderdeel van '2018verhalen'.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *