Verhalen bij Verborgen Schatten

HOLLUM – 'Verborgen Schatten', de overzichtstentoonstelling van schilderijen en tekeningen van Janke de Jong-de Boer (1920-1996) uit Hollum is zondagmiddag 2 april geopend door haar familie. De tentoonstelling met meer dan 50 werken is tot 5 juni te zien in Museum Sorgdrager in Hollum.

Op 3 en 6 mei vertelt Jeanet de Jong over haar schilderende moeder. Op woensdag 3 en zaterdag 6 mei begint de eerste verhalenronde om 14:00 uur. Bezoekers kunnen tussen de verhalen door aanschuiven. De verhalen duren een minuut of acht en er staan drie verschillende op het programma. Ze gaan over Janke's naam en jeugd, over Cupido en de kinderen en over haar olieverf aan de Lapstraat.

Janke de Jong begon ongeveer op haar 60ste te schilderen. De jaren daarvoor had ze het druk gehad met haar gezin, maar tussen de bedrijven door was er altijd nog wel wat tijd voor een creatief project. Pas in de jaren '80 kwam de rust en ruimte om het penseel ter hand te nemen en dorpsgezichten, landschappen en zeegezichten op doek te zetten. Ze werkte voornameljk in olieverf en was daarnaast actief met poltlood en kleurpotlood. In het museum is ook een houtwerk van haar te zien, 'Jonkvrouw op valkenjacht' genaamd. Dat zaagde ze uit triplex en gaf ze kleur met kleurbeits. Het enorme werk hangt doorgaans in een van de hallen van woonzorgcentrum De Stelp. Het is een van de werken die ze maakte voor ze plezier kreeg aan het schilderen met olieverf op doek. Verder kon ze haar creativiteit kwijt in het beschilderen van flessen met stipwerk, beschilderen van een klaptafel en mangelbak (in het museum te zien) en het verzorgen van feestwagens voor Koninginnedag.

Voor de tentoonstelling 'Verborgen Schatten' stonden al haar acht kinderen en vele van haar kleinkinderen schilderijen en tekeningen af. Ze vinden een prachtige plek in de expositieruimte van Museum Sorgdrager. Naast de werken die in de familie zijn gebleven stelden vele eilanders, oud-eilanders en eilandliefhebbers hun doek beschikbaar. De tentoonstelling biedt een mooi overzicht van wat Janke de Jong heeft gemaakt, maar is niet uitputtend. Ze heeft nog meer geschilderd dan wat daar hangt.

Verborgen Schatten

De tentoonstelling is tot 5 juni te bezoeken in Museum Sorgdrager.

Mensen met een Museumjaarkaart kunnen gratis het museum in.

Verhalen bij Verborgen Schatten

3 en 6 mei in Museum Sorgdrager tussen de Verborgen Schatten

Vanaf 14:00 en daarna doorlopend, met tussendoor een pauze, tot 17:00 uur

lees hier de column Schatten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *