Veilig, voldoende en schoon water voor Amelanders

BALLUM – De Amelander waterhuishouding is weer toekomstbestendig! De afgelopen jaren zette Wetterskip Fryslân zich samen met de gemeente Ameland in voor veilig, schoon en voldoende water op het eiland. Er zijn onder andere maatregelen genomen voor de waterafvoer. Een nieuwe spuiduiker voert overtollig water snel af naar de Waddenzee. De duiker is ook een vispassage: de vissen trekken nu dwars door de dijk van de zoute Waddenzee naar het zoete binnenwater en andersom. Op vrijdag 20 april was de oplevering van alle werkzaamheden.

Wat is er nog meer gedaan?

Er is ook ruimte gemaakt om hevige neerslag op te vangen. Daarvoor zijn zogenoemde waterbergingsgebieden aangelegd. Ook de natuur krijgt nu volop de ruimte door de aanleg van natuurvriendelijke oevers en het uitbaggeren van slenken. Dankzij het schonere water en de flauwe taluds bereikt het zonlicht de waterplanten makkelijker.

Voor de Amelanders

Jan van Weperen, bestuurder van Wetterskip Fryslân: ”Er is veel gebeurd op Ameland en het is mooi om te zien dat de mensen van het eiland daar profijt van hebben. Nadat geconstateerd werd dat er knelpunten waren in de waterhuishouding van het eiland hebben we bewoners betrokken bij de plannen. Het is belangrijk om gezamenlijk tot de beste oplossingen te komen. Dat is goed gelukt!”

Fietsen langs aangepaste gebieden

Tijdens de oplevering fietsten betrokken bestuurders van Wetterskip Fryslân en gemeente Ameland samen met overig betrokkenen langs aangepaste gebieden. Op locatie vertelden mensen uit het gebied wat de werkzaamheden hen heeft opgeleverd. Bij de ijsbaan van Ballum vertelde Klaas nagtegaal van aannemersbedrijf Nagtegaal op het eiland. Volgens hem heeft de herinrichting ervoor gezorgd dat er een cultuurhistorisch dorpsdijkje bij de ijsbaan terug is. Bomen zijn gekapt en de toegankelijkheid naar de ijsbaan is verbeterd.

Infopanelen

Op verschillende plekken waar maatregelen zijn genomen staan infopanelen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld fietsers in het gebied een stukje lezen over het werk dat is gedaan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *