Veerboot wellicht stuk duurder

HOLLUM – De overtochten naar Ameland, en ook naar de andere Waddeneilanden, kunnen wel eens in een klap 21 procent duurder uitpakken. Dat zeggen belastingdeskundigen tegen De Telegraaf. De kaartjes voor de overtocht zijn nu nog belastingvrij, maar dat zou van de Europese Commissie helemaal niet mogen.

Zeeschepen

De belastingvrijstelling geldt voor zeeschepen. Nederland rekent de veerboten tot zeeschepen, maar Europa wil daar niet van weten. De Waddenzee is geen volle zee, zegt de Europese Commissie en daarom zijn veerboten geen zeeschepen. De Europese Commissie meent dat de veerboten van Nederland ten onrechte van de vrijstelling gebruik maken. Nederland is op de vingers getikt.

Prijsverhoging

Als de Europese visie wordt doorgetrokken, kunnen vakantiegangers en eilanders rekenen op een prijsverhoging van de 6 procent btw. Dat is het percentage btw dat voor personenvervoer geldt. Welk btw tarief voor de auto's gaat gelden is nog onduidelijk. Een bezoeker aan het eiland betaalt bij 6% verhoging €15,90 in plaats van de huidige 15 euro voor een kaartje volgens het zomertarief (tot 30 september). 

Wagenborg

Wagenborg Passagiersdiensten heeft nog niets vernomen van de verplichte btw op het kaartje.

Waddeneilanden

De Waddeneilanden zetten alles op alles om de prijsverhoging binnen de perken te houden. Het feit van een mogelijke prijsverhoging vanwege de btw kwam voor de eilandbesturen als donderslag bij heldere hemel.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *