Veel groene lampen vervangen maar wel in finale

ASSEN – De nieuwe blauwgroene vogelvriendelijke verlichting van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Philips is een ronde verder voor de Environmental innovation for Europe (EEP) Awards 2008. De tien finalisten zijn 1 oktober jl. bekendgemaakt door de organisatie van de Europese milieuprijs.

In april 2008 sleepte de nieuwe verlichting al een Nederlandse finaleplaats in de wacht. Alle finalisten van de deelnemende landen dongen mee naar de Europese finale. NAM en Philips zijn nu samen met negen andere inzendingen genomineerd voor de gouden, zilveren of bronzen Award op Europees niveau.

De EEP-Awards worden toegekend door de European Environmental Press Association (EEP) in samenwerking met het Franse Pollutec en de European Federation of Associations of Environmental Professionals. De prijs is een erkenning voor de meest innovatieve uitvindingen op milieu-technologisch vlak en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De uiteindelijke winnaars van de EEP Awards worden bekend gemaakt op 3 december 2008 in Lyon.

Vogelvriendelijke verlichting
Na jarenlang onderzoek door de NAM naar de invloed van licht op de trekvogels op de Noordzee kwam naar voren dat licht negatief van invloed kan zijn op het richtingsgevoel van vogels. Deze invloed wordt sterk gereduceerd wanneer het rode spectrum uit het licht wordt gefilterd. Samen met Philips is vogelvriendelijk licht ontwikkeld. Een nieuw type lamp met een aangepast spectrum, dat door de mens wordt ervaren als blauwgroenig licht. In augustus 2007 is het platform L15 voor de kust van Vlieland als proef uitgerust met de nieuwe verlichting. Na goede onderzoeksresultaten tijdens de najaarstrek is de pier van Ameland eind 2007 voorzien van de nieuwe lampen. Verdere toepassingsmogelijkheden worden op dit moment onderzocht. Vanaf dit najaar is de lamp te verkrijgen onder de naam ClearSky.

De groene lampen op de pier van Ameland, op de eerste rotonde van het eiland en op de Hoge Diek tussen Nes en Ballum zijn sinds december vorig jaar voor een groot deel al vervangen. “Ze hebben een kortere levensduur dan verwacht,” zegt wethouder Nico Oud, die erbij vermeldt dat dit de eerste lichting lampen betreft, die nog met hand is gemaakt. De wethouder acht het proefproject toch geslaagd. Het eiland is sinds het indraaien van de revolutionaire groene lampen door minstens 4000 geïnteresseerden bezocht die het groene licht met eigen ogen willen zien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *