VAST boven TVTAS

BALLUM – Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling willen onder de naam VAST intensief en niet-vrijblijvend gaan samenwerken. De eilanden hebben een Plan van Aanpak opgesteld onder de naam VAST op Koers, nadat Texel in april liet weten niet met het voorstel over samenwerken tussen de vijf Waddeneilanden akkoord te gaan. Voor de eilanden is bestuurlijke samenwerking belangrijk om hun zelfstandigheid te kunnen behouden. In VAST op Koers staat de eilander identiteit voorop op een basis van een gemeenschappelijke regeling. De Friese eilanden willen vooral samenwerken op het gebied van administratie, financiën, personeelszaken en ICT. In Harlingen komt een secretariaat.
De Friese eilanden zijn niet rancuneus naar Texel en hebben een arrangement opgesteld. Dit arrangement houdt in dat de vijf eilanden de klassieke taken op een iets andere manier gezamenlijk blijven uitvoeren. Dit betreft onder meer samenwerking op het gebied van volkshuisvesting, werkgelegenheid en de Waddenzee. Onderwerpen die het hele waddengebied aangaan worden overlegd met Texel pas nadat VAST een standpunt heeft bepaald. “Het is een handreiking aan de raad van Texel,” meent burgemeester Albert de Hoop. De Friese Waddeneilanden laten met dit plan aan Texel weten: “Wij jagen u niet weg. Komt u vooral aan boord.” Misschien heeft Texel wat bedenktijd nodig, vermoedt De Hoop. Het eiland kan altijd in de samenwerking stappen. Het Noord-Hollandse Waddeneiland zal dan wel aan VAST moeten betalen.
Samenwerking tussen de eilanden is noodzakelijk. Bij belangrijke dossiers, met Natura 2000 en Erfpacht als voorbeeld, levert dat wat op, is de mening van de burgemeester. Het toekomstige secretariaat in Harlingen kan op deze onderwerpen zijn waarde laten zien.

VAST op Koers levert geen gedwongen ontslagen op. Voor Ameland kan het zelfs werk opleveren vanwege concentratie van werkzaamheden. Pas bij gezamenlijke projecten waarvoor de expertise niet op één van de eilanden aanwezig is, komt het secretariaat in Harlingen in actie. Het optuigen van de samenwerking kost 533.000 euro.
Het samenwerkingsverband van Waddeneilanden kostte de Friese eilanden in 2008 266.000 euro.

Lees hier het Plan van Aanpak VAST op Koers

Lees hier het eerdere bericht: Texel neemt samenwerking in de tang

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *