Vandaag in het duin: Op zoek naar de eekhoorn

Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten.

Het is altijd een feest om een eekhoorn te zien. Gelukkig is dat niet moeilijk. Ga regelmatig op stap in een duinbos waar hij voorkomt en je zult hem zeker te zien krijgen.

Pluimstaart

De eekhoorn is gemakkelijk te herkennen: hij is roodbruin, middelgroot, heeft oren met pluimpjes en een grote roodbruine pluimstaart. Afgezien van ontsnapte soorten uit verre buitenlanden zijn er geen dieren waarmee je hem kan verwarren.

Binnenduinbos

Eekhoorns zijn echte bosbewoners. Ze hebben een voorkeur voor naaldbossen maar komen ook voor in goed ontwikkeld loofbos. Ze eten vooral zaden en noten van bomen, zoals dennenappels (met pijnboompitten) en eikels, maar ook boomknoppen, bessen, paddenstoelen, insecten en helaas ook eieren en jonge vogeltjes.

In laag Nederland komen ze vooral voor in binnenduinrandbossen, zowel in de ‘echte’ duinen als in landgoedbossen op de oude duinen. De kans om ze te vinden is het grootst in de duinbossen van Noord- en Zuid-Kennemerland en in de omgeving van Den Haag, Wassenaar en Voorschoten. Ook in bij Noordwijk en in Voornes Duin leven volop eekhoorns.

Kijk goed om je heen!

Eekhoorns zijn niet echt schuw maar blijven meestal wel op een afstandje. Ze zitten in bomen, op boomstammen en takken, soms even huppelend over de grond. Kijk dus goed om je heen, en neem een verrekijker mee om ze goed te kunnen bekijken.

Eekhoorns zijn het hele jaar te zien. Ze houden geen winterslaap maar leggen in de herfst een voedselvoorraadje aan. Ze zijn vooral overdag actief, dus dat maakt het gemakkelijker om ze spotten. De kans om ze te zien het grootst in de (vroege) ochtend en in late middag en avond.

Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl

Foto (C): Henk Bos

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 675

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *