Vandaag in het duin: Op zoek naar de bijenorchis

Elke maand hebben we het in deze rubriek over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten.

De bijenorchis (ophrys apivera) is een orchidee die behoort tot de zogeheten spiegelorchissen. Deze komen vooral voor in het Middellandse Zeegebied. De afgelopen dertig jaar is de bijenorchis in ons land aan een spectaculaire opmars begonnen. In het midden van de vorige eeuw kwam zij voornamelijk voor in Zuid-Limburg (waar zij bovendien zeldzaam was), maar de laatste decennia is de plant enorm toegenomen, zeker in het westen van het land.

Vooral in Zeeland en Noord- en Zuid-Holland zijn er uitzonderlijk veel nieuwe groeiplaatsen gevonden met soms duizenden exemplaren. Klimaatverandering (zachte winters) speelt hierin waarschijnlijk een belangrijke rol, omdat de plant als rozet overwintert en daarom gevoelig is voor vorst.

De bijenorchis voelt zich thuis op een kalkrijke, vochtige bodem waar zo nu en dan een beetje gerommeld wordt. In de duinen kunnen we haar vinden op plaatsen waar de vegetatie laag en open blijft zoals langs paden, op noordhellingen en in valleien. Ondanks de schitterende bloemen valt de bijenorchis door haar bescheiden formaat vaak niet op tussen de overige plantengroei. Het is echt een plant waar men op bedacht moet zijn. Je kijkt er zo overheen.

De bijenorchis bloeit omstreeks juni – juli en wordt 20 tot 50 centimeter hoog. Na de bloei gaat de plant in zomerrust en begint in de herfst met het vormen van een nieuw rozet waarmee de plant overwintert.

Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl

Foto (C): Theo Baas

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 751

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *