Vanavond Ameland in Hea!

LEEUWARDEN – Hea!, het televisieprogramma van Omrop Fryslân, staat vanaf dinsdag 15 juni drie dagen in het teken van Ameland. Programmamaker Gerlof Kolk en cameraman Theo Ligthart hebben de opnames eind mei al gemaakt. "It programma oer 'hea'gewoane minsken yn somtiden 'hea'laryske situaasjes. Hea! is te sjen fan tiisdeis o/m tongersdei om 17.15 oere." Dat schrijft Omrop Fryslân over haar programma. Hea is hooi in Fries, hooi dat zo gewoon is en toch zoveel oproepet. Alleen al vanwege de geur. De Omrop portretteerde bijzondere bewoners en dat schijnt te zijn gelukt.

De uitzendingen van de Ameland-afleveringen zijn de laatste Hea-uitzendingen van dit seizoen en daar werd een bijzondere invulling bij gezocht. De programmamakers kwamen uit op Ameland. De programmamakers zien het eiland als mini-gemeenschap ten opzichte van het vaste land van Friesland. Een eigen sfeer, iets dat moeilijk onder woorden te brengen is en dat ze met de portretten van enkele Amelanders naar boven proberen te halen. 

De programmamakers verbleven meerdere dagen op het eiland en hebben heel verschillende verhalen kunnen verzamelen. Het is voor televisie, dus er moesten ook mooie beelden bij gemaakt worden. Ook dat is gelukt: het strand, de vuurtoren, iemand in gevecht met zijn vlieger. Hea! bereidt haar uitzendingen goed voor op de redactie, maar laat ook ruimte voor spontane ontmoetingen en verrassingen. 

De drie hoofdreportages in Hea! vertellen komende week meer over het leven van verschillende bewoners van het eiland. Een van de drie is Gunda Brunotte, de tweede is Ulbe Visser en de derde die de Omrop voor de lens haalde is jutter Peter Kiewiet. Zij staan borg voor mooie verhalen, Omrop Fryslân haalt ze voor de camera.

Hea! op Ameland is aanstaande dinsdag, woensdag en donderdag (15, 16 en 17 juni) te zien vanaf 17.15 elk half uur bij Omrop Fryslân.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *