Vanaf Kerst kouder

WAGENINGEN – Nu is het nog moeilijk voorstelbaar, maar vanaf de Kerst lijkt het duidelijk kouder te worden in Nederland. MeteoGroup verwacht nachten met lichte vorst en overdag temperaturen net boven nul. De onzekerheid rond die verwachting is echter nog steeds vrij groot. 

Afgelopen nacht was het recordzacht. In de Bilt bleef de minimumtemperatuur op 10.5 graden steken. Dat is maar liefst 0.6 graden warmer dan het oude record van 2012 met een minimumtemperatuur van 9.9 graden. Als de temperatuur ook vanavond boven 9.9 graden blijft, wordt het record echt een feit.

Het zeer zachte weer is bijna voorbij. Achter een koufront dat op woensdag de 24ste met regen en wind van noordwest naar zuidoost over het land trekt, stroomt aanzienlijk koudere lucht binnen. Op eerste Kerstdag wordt het 8 graden en vallen er enkele regen- en hagelbuien. Tweede Kerstdag begint met een graadje vorst en verloopt vrij zonnig met 6 graden. De laatste modelberekeningen wijzen na de Kerst in de richting van een winters weerbeeld, met in de nachten lichte vorst en overdag temperaturen net boven nul en tijdens het laatste weekeinde van 2014 kans op winterse neerslag. De onzekerheid rond die verwachting is op dit moment nog wel vrij groot, maar de trend naar kouder weer is al wel langere tijd zichtbaar en lijkt nu ook echt door te zetten.

Piet Paulusma zegt: "Het blijft zacht voor de tijd van het jaar met temperaturen die komen te liggen tussen 11 en 13 graden. Het is bewolkt en af en toe kan er wat (mot)regen vallen. De wind uit het westen tot zuidwesten, wordt (vrij) krachtig tot hard aan zee. Op de Wadden mogelijk even stormachtig."

Bron: MetoGroup en Piets Weer

⇒ lees hier over Piet Paulusma op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *