Van Hollum ga je houden

HOLLUM – Het dorp Hollum wil zich profileren als gezellig, authentiek en gastvrij dorp. Dat wil het bereiken door de historische bebouwing te benutten en het maritieme verleden naar voren te halen.

Gemeente Ameland belegde 11 juni een avond om het met de Hollumers over de toekomst van hun dorp te hebben. Het meest westelijke dorp van Ameland heeft een impuls nodig. De gebraden eenden vliegen de Hollumer middenstand niet in de mond. Er moet wat gebeuren, daar is iedereen het over eens.

Twee centra, één hart

Winkeliers en horeca lanceerden enkele weken geleden de slogan “Van Hollum ga je houden.” Het is een eerste aanzet om Hollum beter op de kaart te zetten. Een folder met de slogan en een kaartje van het dorp moet gasten naar het westen van het eiland trekken om de winkels en kroegen een bezoekje te brengen.

Hollum weet waar de sterke punten liggen. Het is een artistiek dorp met veel bezienswaardigheden. Er is ruimte en de sfeer is er gemoedelijk. Als knelpunten worden onder meer het parkeerprobleem, de bewegwijzering en het aanzicht van de toegangswegen genoemd.

Het dorp ontbeert een centrum. Eigenlijk zijn er twee centra, het Zwaneplein en de Driesprong. Maak van Hollum iets bijzonders, een dorp met niet één centrum maar twee centra. “Twee centra, één hart. Van Hollum ga je houden,” was de variatie op de net gelanceerde kreet.

Meer ideeën passeerden de revue. Als eerste ligt er een voorstel om met de Hollumers via werkgroepjes rond de tafel te gaan zitten en alle ideeën op papier te krijgen. Dorpen op Texel en Terschelling werkten op die manier en kregen een lijst met tientallen tips. Dorpsbelang Hollum en gemeente kiezen vooralsnog niet voor die aanpak.

Nacht van sagen en legenden

De aanwezigen kwamen tot een paar bruikbare suggesties. Organiseer een nacht van sagen en legenden en maak wat levendigs van het plantsoentje met het beeld van de drie Schalken. Het driehoekje is sinds jaar en dag een statisch parkje. Maak van de Oranjeweg wat moois en gooi de bejaardenwoningen aan De Hagen plat ten gunste van parkeergelegenheid bij de supermarkt. Herbestraat het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg. Construeer een flaneer gebied in de Schoolstraat en regel fietsparkeermogelijkheden. Het zijn een paar punten die al bekend waren bij Dorpsbelang, winkeliers en horeca. Zij lieten vorig jaar een onderzoek doen naar de ‘Waarde van Hollum.’ Het rapport is nog niet Hollumbreed gepresenteerd. Dat gaat deze herfst gebeuren. De gemeente roept dan samen met Dorpsbelang Hollum de Hollumers nog een keer op.

Bloembakken

Intussen zegt wethouder Will Bakema toe dat de gemeente gaat kijken wat zij kan doen aan het parkeerprobleem bij de supermarkt en aan de verwijzing naar de parkeerplaatsen. Tevens belooft Bakema dat het dorp wordt aangekleed. Die bloembakken waren al beloofd. Ze staan klaar bij gemeentewerken.

>>> lees hier "Spiegeltjes en kraaltjes" voor Hollum

>>> lees hier De toekomst van Hollum

>>> lees hier over de visie op detailhandel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *