Vallende sterren en mogelijk dichte mist in de nacht naar woensdag

WAGENINGEN – De meteorenzwerm Orioniden bereikt komende dagen een hoogtepunt. Op veel plekken zijn komende nacht dan ook vallende sterren te zien, maar de vorming van mist kan lokaal roet in het eten gooien.

Verticaal en horizontaal zicht

Vanavond en vannacht klaart het wat op en dan ontstaat er op grote schaal mist en nevel. Plaatselijk kan er ook dichte mist voorkomen. Zo worden de zichtwaarden, horizontaal gezien, soms beperkt tot 50 of 100 meter. Maar als je naar de sterrenhemel kijkt, is deze waarschijnlijk op veel plaatsen boven de mist uit wel nog zichtbaar. Slechts af en toe trekt een wolkenveld over. 

Verbrandende stofdeeltjes

Vallende sterren zijn eigenlijk stofdeeltjes in de atmosfeer die verbranden in onze dampkring. De stofdeeltjes van de Orioniden zijn afkomstig van de komeet Halley. De meeste vallende sterren komen voor in de nacht naar donderdag en ook in de nacht naar vrijdag. Het is echter afwachten of de hemel dan ook zichtbaar is, want ook de komende dagen hebben we te maken met veel bewolking. 

⇒ lees hier meer over Vallende sterren

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *