Vale gier op Vlieland

VLIELAND – Vlieland heeft een vreemde gast: er vliegt een vale gier. Hij is op de foto en film gezet. Eerder deze zomer vloog er een groep vale gieren over Friesland. In iedere geval één heeft zich al dan niet tijdelijk op het Waddeneiland gevestigd. Enkele dagen geleden werd er een vale gier op Texel gespot.

Het is een grote vogel, van on-Vlielandse proporties, van ongeveer een meter lang, met een spanwijdte van wel 2,5 meter. De vale gier is een aaseter die voornamelijk in Spanje, Portugal en Frankrijk voorkomt. Het enorme dier is voortdurend op zoek naar kadavers, die hij in Europa steeds minder kan vinden. Wij ruimen dode dieren op en daardoor is het voor de vale gier lastig om voldoende voedsel te vinden. Waarschijnlijk is dat de reden voor zijn uitstap naar de wadden.

⇒ bekijk de filmpjes op Waddenpost, te vinden via de banner hier rechts

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *