Upgrade Ameland voor betere wereld

LEEUWARDEN – Tijdens het MadNes festival op Ameland van afgelopen juni hebben 100 bezoekers in het kader van een Upgrade een belofte gedaan voor een betere wereld. In ruil voor deze belofte kregen zij een eerlijke, Fairtrade condoom met de toepasselijke naam ‘LümmelTüten’. De belofte werd, samen met het adres van de schrijver, op een ansichtkaart van Boomerang Cards geschreven. Nu, een maand na het festival, worden de ansichtkaarten teruggestuurd om de schrijvers aan hun belofte te herinneren.

Een upgrade is een korte, positieve actie waarmee aandacht wordt gevraagd voor de Millenniumdoelen of Mensenrechten. Deze acties worden bedacht, georganiseerd en uitgevoerd door jongeren tussen de 12 en 26 jaar. De groep Upgraders bestond dit keer uit jongeren van activiteitencentrum Go Zero uit Dokkum. Zij spraken bezoekers van het festival aan om, in ruil voor de Fairtrade condoom, een persoonlijke belofte te maken en deze vast te leggen op een ansichtkaart.

De Upgraders hebben ervoor gezorgd dat er door 100 mensen nu onder andere korter wordt gedoucht, meer afval wordt gescheiden, eigen moestuinen worden aangelegd, een huis beter wordt geïsoleerd, als flexitarier minder vlees wordt gegeten, en zijn er meer mensen die zich met de fiets en het openbaar vervoer gaan verplaatsen. Door deze kaarten een maand na het festival terug te sturen hopen we dat de kaartschrijvers nog eens nadenken over hun belofte waarmee ze de wereld een beetje beter hebben gemaakt. Uiteraard hopen we dat een ieder die na afloop van de Upgrade met een condoom naar zijn of haar tent terug is gegaan, heeft kunnen genieten van driedubbel verantwoorde seks.

Het jongerenprogramma Consumptie Verplicht wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *