Tweedekamercommisie op Ameland

HOLLUM – De Vaste Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Milieu is vandaag voor een werkbezoek op Ameland. Staatsbosbeheer vult samen met de Waddenvereniging een deel van het middagprogramma in. Het thema is de relatie tussen veiligheid en natuur. In dat kader nam boswachter Marjan Veenendaal de Kamerleden mee naar klimaatbufferproject in het vogelbroedgebied Feugelpôlle aan de Zuidwestkust van Ameland. Aan boord van de veerboot gaf directeur Wagenborg passagiersdiensten Ger van Langen uitleg over de veerverbinding tussen Holwerd en Ameland. De Tweede Kamerleden ervoeren aan den lijve hoe problematisch de verbinding is: hun boot had een uur vertraging.

Klimaatbuffers

Evert Jan Lammerts van Staatsbosbeheer en Wouter van der Heij van de Waddenvereniging gaven daarnaast een nadere toelichting op de morfologie en ecologie van de Waddenkust en het concept van de klimaatbuffers.

Een klimaatbuffer is een natuurgebied dat extra veiligheid tegen wateroverlast biedt. De plek is in staat mee te groeien met bijvoorbeeld de zeespiegelstijging. Daarmee kunnen planten, schelpdieren en vogels de klimaatverandering beter opvangen.

Natuur

Marjan Veenendaal: “We willen de Tweede Kamerleden vooral laten zien hoe mooi de natuur op Ameland is, maar ook dat het beheer door Staatsbosbeheer gedragen wordt door de bevolking. Volgens ons hoeven veiligheid en natuur elkaar daarbij niet in de weg te staan. Bij de Feugelpôlle laten we zien dat de Grote en Noordse sterns zich graag vestigen op het eiland. Er is hier zoveel voedsel aanwezig! Helaas komt door de stijging van zeespiegel hun nestgelegenheid in het gedrang. We willen daarom heel graag de handen ineen slaan om het klimaatbufferproject uit te voeren.”

Tineke Schokker

Friese gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel nam aan het eerste deel van het programma deel. Zij was tevens op het eiland om het startschot voor de Tri-Ambla te geven. Schokker vertelt dat de provincie het initiatief neemt voor werkbezoeken van Kamerleden. De Friese lobbyist in Den Haag polst de Kamerleden en de Kamercommissies.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *