Tweede Cross Duathlon Ameland

NES – Ameland heeft zondag 28 januari de tweede Cross Duathlon Ameland op haar eiland. Dit offroad Run-Bike-Run evenement gaat hardlopend en fietsend door de natuur van het Waddeneiland.

Duursporters

Er wordt gecrosst en een gevecht geleverd met de eilander elementen over een uitdagend parcours door kwelder, bos, duinen en strand. Naast de crosstriathlon Tri-Ambla in september is dit het tweede evenement op de sportkalender van Ameland waar crossduursporters zich op kunnen stukbijten.

Solo of duo

De verwachting is dat tijdens de tweede editie tussen de 130 en 150 atleten van start gaan bij de verschillende series. Er is een lange (7-22,5-3,5) en een korte (3,5-15-3,5) variant waarop individueel of met een team (duo) kan worden gestart. Ook is er een jeugdcomponent gekoppeld aan het evenement.

Het parcours

Het parcours bestaat uit verschillende rondes en is gelegen in het bos- en duingebied ten noorden van Nes. De hoofdlocatie van start, finish en wisselzone is dit jaar op het kampeerterrein van Duinoord Zuid. Het wedstrijdsecretariaat is ca. 1500 meter van deze locatie, in de Jaap Klaasenhal (sporthal) aan de Schoolstraat in Nes.

De atleten

Bij de mannen is Arie de Jong (Oosterwolde), de grote favoriet op de lange afstand nu Mark Hamersma (Veenendaal), de winnaar van afgelopen jaar, heeft afgezegd. Paul Nieuwenhuizen (Schoorl), vorig jaar derde, Lex Kiewied (Ameland), Marcel Swart (Heerenveen) en Rens Sterk (Den Helder) zijn de grote concurrenten van De Jong. Bij de vrouwen is een sterk deelnemersveld op de lange afstand aanwezig op Ameland. Titelverdedigster Marieke van Lierop (Schoorl) neemt het op tegen regerend Nederlands kampioene crosstriathlon Linda van Vliet (Nijmegen). Andere belangrijke vrouwen die de strijd aangaan met van Lierop zijn Dieuwertje Poort (Nijmegen) en de nummer één op de korte afstand van vorig jaar, Anne Marijn van der Graaf (Groningen). De van oorsprong Amelandse Silvia Brouwer (Heerenveen), cross specialiste en opgegroeid naast het parcours, zal het ‘thuisvoordeel’ proberen uit te buiten in haar strijd met de andere vrouwen. Vermeldenswaardig is dat het koppel Silvia Brouwer en Marcel Swart (Heerenveen) de wedstrijd op Ameland gebruiken als voorbereiding op hun crossseizoen met het prachtige doel zich uiteindelijk te kwalificeren voor het WK XTERRA op Maui in oktober van dit jaar.

Programma

  • 11.30 – Start Cross Duathlon Jeugd 12+ en Junior 8+
  • 12.25 – Start Cross Duathlon lang, individueel en teams (7 km – 22,5 km – 3,5 km) 12.30 – Start Cross Duathlon kort, individueel en teams (3,5 km – 15 km – 3,5 km) 13:20 (ca) Finish winnaar kort
  • 14:00 (ca) Finish winnaar lang
  • 15.30 – Prijsuitreiking 2018

Organisatie

Cross Duathlon Ameland wordt georganiseerd door Sporteiland in samenwerking met studenten Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *