Twee suppleties Ameland op programma

NES – Op Ameland staan voor dit jaar twee suppleties op het programma. Het betreft een strandsuppletie in het probleemgebied tussen palen 1 en 4, om precies te zijn 1.2 en 4.2. Met deze strandsuppletie is 2.760.000 m³ zand gemoeid. Het zand wordt via een drijvende-, zinker- en landleiding op zijn plaats gespoten. De tweede suppletie is een vooroeversuppletie vanaf paal 13 tot paal 23. Op dit vak wordt 4.600.000 m³ zand gespoten door middel van rainbowen en dumpen. De suppleties stonden al op het programma. Door de recente ontwikkelingen op de noordwesthoek van het eiland wordt er wat meer zand gespoten dan aanvankelijk gepland. Die suppletie stond voor 2.400.000 m³ in de boeken van Rijkswaterstaat. De kosten van een kuub zand zijn berekend op 5 tot 6 euro.

Het Rijk heeft handhaving van de Basiskustlijn (BKL) ter hoogte van de duindoorbraak en de oude boorlocatie al een aantal jaren geleden losgelaten. Het is onmogelijk om de zeereep rond paal 3 op zijn plaats te houden, erkent Robert Zijlstra van Rijkswaterstaat. De BKL is bedoeld als kustlijn waar niet aan getornd mag worden, maar op Ameland is bij paal 3 de zeereep al een paar jaar ondergraven. Die zeereep mag zich niet verder landinwaarts verplaatsen, vindt RWS, en daarom komt er een strandsuppletie. Dat zand moet voor nieuwe duinvorming gaan zorgen.

Bij een strandsuppletie komt het zand voornamelijk boven de waterlijn te liggen, bij een vooroeversuppletie wordt het zand onder water gedumpt, tegen de oever aan. Er worden sleephopperzuigers bij ingezet, een multicat, een crew/ surveyboot, bulldozer, shovel, graafmachine en een pick-up.

Half februari wordt er begonnen met de voorbereidende inmetingen en eind februari wordt de zinkerleiding via zee naar het strand ten zuiden van het strandpaviljoen op badstrand Hollum gebracht. Eind februari, in week 9, start de strandsuppletie. Eind mei/ begin juni start de vooroeversuppletie. Begin augustus moet de klus klaar zijn.

Het zand dat voor de suppleties wordt gebruikt komt van twee locaties uit de Noordzeebodem, iets ten noordwesten en ten noorden van Ameland.

lees hier over suppleties door de jaren heen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *