Twee keer gevaar voor booreiland

BUREN – De NAM-booreilanden boven Ameland kregen in korte tijd te maken met twee gevaarlijke sitiuaties. De Monarch die sinds mei ter hoogte van paal 18 in de Noordzee staat kreeg last van een technische storing. In augustus moest er noodgedwongen worden afgefakkeld, omdat de druk in de boorput te hoog werd. “De druk moest uit de put,” vertelt Hans Jansen, woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Vanwege de problemen staat het platform er nog steeds. Het zou eind september uit de Noordzee boven Ameland vertrekken. Van een bijna-ramp was geen sprake, weet Jansen zeker.

Bijna twee weken geleden ramden zeecontainers de poten van het verderop gelegen productieplatform. Het vrachtschip Navi Baltic verloor in een storm negen containers. Twee spoelden aan op Ameland en twee dreven oostwaarts en beukten in hun route tegen het booreiland. Ze hebben de gasleiding, waarin gas onder zeer hoge druk zit, niet beschadigd. Burgemeester De Hoop spreekt van "een ernstig ongeluk" en "onheil van buitenaf." Hij wil dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een onderzoek doet. Volgens de NAM is het booreiland sterk en tegen zulke krachten bestand. Onrust daarover is onnodig, aldus NAM.


>>>luister hier naar burgemeester Albert de Hoop op Omrop Fryslân 

>>>bekijk hier het videofragment van Omrop Fryslân


De NAM schrijft zelf een bericht waarin het de gevaarlijke situatie nuanceert:

"Nuancering berichtgeving drijvende containers tegen platform AWG

14-10-2009
In de media zijn berichten verschenen over het botsen – twee weken geleden –  van twee zeecontainers tegen het NAM productieplatform Ameland-Westgat, ten noordoosten van het waddeneiland Ameland. Een passerend schip heeft de twee containers verloren. De NAM spreekt met klem het bericht tegen dat het hier om een ‘bijna-ramp’ zou gaan. De containers hebben weliswaar één van de poten van het platform geraakt, maar meer dan oppervlakkige schade is daarbij niet ontstaan.

De NAM stelt zich op het standpunt dat platforms robuust zijn uitgerust en grote krachten kunnen doorstaan. Tevens zijn alle gasvoerende leidingen beveiligd met afsluiters. Mocht onverhoopt een gasleiding worden geraakt en als gevolg daarvan een lekkage ontstaan, dan kan de leiding onmiddellijk worden afgesloten."

Dossier NAM

14-10-09 Twee keer gevaar voor boorplatform
12-10-09 Drukke NAM-avond verwacht
1-9-09    Acties rondom boorplannen
1-9-09    Ameland’82 : Gasboringen op Ameland
20-8-09  Amelands Tegengas wil discussie
18-8-09  NAM past plannen gaswinning Ameland aan
15-8-09  Amelands Tegengas
5-8-09    Vragen en antwoorden over NAM-plannen
9-6-09    Hyves-Voor gasboringen op Ameland (1-9-09 uit de lucht gehaald)
9-6-09    Virtueel protest via Twitter
9-6-09    Boren: Ameland zegt nog niets
7-6-09    De Anekdotejager
7-6-09    ‘Alweer heeft de NAM snode plannen’
5-6-09    Antje & Betje
4-6-09    NAM belegt derde informatie avond
3-6-09    
Hyves-Wij zijn tegen boortorens op Ameland
3-6-09   Tegengas
31-5-09  NAM wil op het eiland boren
7-5-09    NAM boort bij Ameland naar aardgas
6-5-09    Uitnodiging NAM
5-5-09    Gaswinning onder Waddenzee mag
2-5-07    NAM boort weer boven Ameland


© Persbureau Ameland 2009, 
op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *