Twee containerschepen met problemen

DEN HELDER – De Kustwacht meldt twee incidenten op de Noordzee. Bij het ene gaat het om containerschip Escape, die gisteravond door een vastzittend roer in de problemen raakte. Op 17,5 km afstand ten noorden van Vlieland draaide het 168 meter lange schip rondjes. De Escape is een schip van 2011 dat onder Nederlandse vlag vaart. Noodsleper Guardian van de Nederlandse Kustwacht heeft een sleepverbinding gemaakt. De noodsleper heeft het containerschip naar een veiliger positie gebracht en wacht nu op overdracht aan sleepboot Multratug die de Escape terug naar Rotterdam zal slepen. De Multratug is inmiddels bij de twee schepen aanbeland. De Escape was onderweg van Rotterdam naar Helsinki en was op 6 april uit de Nederlandse haven vertrokken. Boven de Waddeneilanden maakte het schip kennis met harde wind en hoge golven, tot wel tien meter hoog.

Het tweede schip dat in de problemen kwam is het containerschip Baltic Tern van bijna 170 meter lang. Gisteravond laat meldde de kapitein dat er vijf containers overboord waren geslagen, 27,5 kilometer benoorden Ameland. Nog twee containers staan wankel.

De Baltic Tern kwam van Sint Petersburg en is op weg naar Rotterdam. Het schip vertrok 4 april uit Rusland. De Baltic Tern vaart onder Cypriotische vlag en is gebouwd in 2005.

In drie van de vijf containers zitten ‘droge goederen’, een container met gebruikte kookolie en in de laatste zit aceton.

Het Kustwachtvliegtuig neemt de situatie op en probeert de containers te lokaliseren.

Onbekend is of de containers aanspoelen op land. Er worden berekeningen uitgevoerd voor mogelijke scenario’s, meldt de Kustwacht.

Geactualiseerd om 14:00 uur: Het Kustwachtvliegtuig is ter plaatse en heeft twee drijvende containers waargenomen, waarvan één tank tainer. De bemanning van het containerschip is bezig met het vastzetten van een van de twee schuivende containers aan dek. De andere container staat nog wankel.

Geactualiseerd om 20:00 uur: twee containers van de vijf verloren containers zijn drijvend aangetroffen.

⇒ tik MSC Zoe in bij ZOEKEN om meer over de containerramp van 2019 te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *