Twaalfde MTB Ameland

NES – Op zaterdag 12 en zondag 13 maart 2022 vindt voor de 12e maal MTB-Ameland en voor de 5e maal Cross Duathlon Ameland plaats. De evenementen kunnen weer plaatsvinden, na een jaar van verplichte pauze vanwege de corona pandemie. Dit jaar zijn beide evenementen in hetzelfde weekeinde, met als uitvalsbasis vakantiepark Klein Vaarwater in Buren.

De Cross Duathlon en de Kalas MTB Race zijn op zaterdag. Op zondag is de MTB Toertocht met routes over het hele eiland.

Mooie strijd

Verwacht word dat het een mooie strijd wordt tussen Joep Staps, Wouter Dijkshoorn, Daan Schouten en Ricardo Scholten. De Cross Duathlon heeft een aantrekkelijk deelnemersveld waarbij vooral bij de mannen een erg sterk kwartet van start gaat. Joep Staps als de nummer 1 van 2020, Wouter Dijkshoorn, die regerend Nederlands kampioen is, voormalig Nederlands Kampioen Cross Duathlon Daan Schouten en de nummer drie van 2020, Ricardo Scholten gaan met elkaar de strijd aan op de lange afstand. Bij de dames wordt vooral een mooie strijd verwacht bij de jeugd atletes 16+ tussen Marijke Harmsma, Colet de Ruiter en Manon Sterk.

Bram Imming

De Kalas MTB Race start meteen na de Cross Duathlon en is een MTB-wedstrijd voor verschillende categorieën (wedstrijdrijders en fun-klasse) waaraan zowel individueel als in teamverband kan worden meegedaan. Grote favoriet bij de wedstrijdrijders, die 4 x 8 km afleggen, is de meervoudig winnaar op Ameland, Bram Imming (Egmond Binnen). Hij zal vooral strijden met zijn teamgenoot Martin Brouwer (Egmond aan de Hoef) en met de mannen van het Mountaibiketeam.com, Martin Schuttert (Burgum) en Gerben Mos. Verder komt de ploeg van Offroad Cycling Team NL met onder meer Bart Barkhuis naar Ameland. Wij zijn erg verheugd dat Rene Hooghiemster, vertegenwoordiger van hoofdsponsor Kalas Benelux is, weer van de partij is. Na zijn zware ongeluk van twee jaar geleden zal hij vooral gaan voor het grote genieten op de fiets.

Cross Duathlon en Kalas MTB Race 2022

Bij de dames staat de top drie van 2020 ook weer aan de start. Rosanne Slik, Marloes Vos en Isa Looienga zullen waarschijnlijk de podiumplaatsen gaan verdelen. Linda van Vliet, de nummer 1 op de Cross Duathlon in 2020 en herstellende van een blessure, start dit jaar op de MTB Race omdat lopen nog niet gaat.

Voor het parcours maakt de organisatie gebruik van het gebied ten noorden van Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren. Duinen met voldoende hoogtemeters, strand op- en afgangen, singletracks met voldoende natuurlijke obstakels en het speciale gevoel van het strandrijden maken van zowel de run-bike-run als van de MTB Race een sportieve uitdaging voor de allround sporter.

MTB Ameland Toertocht

Op zondag start in alle vroegte de MTB-Ameland Toertocht. Hier kunnen de deelnemers op een recreatieve wijze genieten van al het moois dat het eiland te bieden heeft. De afstanden waar men uit kan kiezen zijn: 15, 35, 65 of 95 kilometer. In totaal zullen het komende weekeinde ca. 1400 sporters Ameland bezoeken.

Programma Cross Duathlon zaterdag 12 maart

 • 11.00 uur Start Cross Duathlon Junior (1-3,5-1) individueel
 • 11.30 uur Start Cross Duathlon Lang (8-27-4) individueel en duo’s.
 • 11.35 uur Start Cross Duathlon Kort (4-14-4) individueel en duo’s.
 • 13.20 uur (ca.) Finish eerste deelnemer Cross Duathlon Lang
 • 17.00 uur Prijsuitreiking

Programma KALAS MTB Race zaterdag 12 maart

 • 14.30 uur Start MTB RACE Wedstrijd voor individuele rijders en teams (4 rondes 8 km)
 • 14.35 uur Start MTB RACE FUN voor individuele rijders en teams (3 rondes 8 km)
 • 15.50 uur (ca) Finish eerste deelnemer Kalas MTB Race
 • 17.30 uur Prijsuitreiking

Programma MTB Ameland Toertocht zondag 13 maart

 • 09.00 uur Start Toertocht Ameland Xtreme 95 km
 • 09.30 uur (vanaf) Start Toertocht 35 km, 65 km, 15 km Junior

MTB Ameland wordt georganiseerd door Sporteiland. Naast MTB Ameland organiseert Sporteiland de XTERRA NETHERLANDS (cross-triathlon) in september, de Ameland Adventurerun (hardloopevenement) in december en Tussen Slik en Zand (wandelevenement) in oktober.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *