Tuinvlindertelling 2023

ZEIST – De tuinvlindertelling vindt plaats van 7 tot en met 9 juli. Loop tijdens de tellingdagen een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.

Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef van elke soort het hoogste aantal door dat je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.

Zie je later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.

Heb je een vlinder gezien die niet in de tellijst staat? Dat kan; we tellen alleen de meest voorkomende soorten in tuinen. Je hoeft deze waarneming dan niet in te vullen.

Belangrijk: als je geen vlinders ziet is het ook belangrijk om dit door te geven. Deze data zijn net zo belangrijk als tellingen waar wel vlinders gezien zijn. Vul dan '0 dagvlinders gezien' in in het telformulier.

Wat is een goed moment om te tellen? 

Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Als het warm is vliegen ze al vanaf een uur of negen, tot het einde van de middag. Na vijf uur 's middags is het vaak niet meer geschikt, behalve als het heel warm; dan zijn de vlinders in middagrust (zo’n beetje tussen één en vier uur) en kan het wel nuttig zijn om van vijf uur te tellen, tot ongeveer zes uur.

Leer vlinders herkennen 

Vlinder gezien, maar weet je niet welke? Download de vlinderkaart van De Vlinderstichting.

Op de website van de Vlinderstichting staan nog meer herkenningstips, bijvoorbeeld om verschillende witjes, blauwtjes en zandoogjes uit elkaar te houden.

Je kunt ook een foto maken als je een soort niet herkent. Via de gratis app Obsidentify kun je met behulp van de foto de naam vinden.

Kun je de naam niet achterhalen? Vink dan 'dagvlinder onbekend' aan op het telformulier. Vergeet niet daarbij het juiste aantal door te geven.

Hoe vaak moet ik tellen? 

Elke telling wordt gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wilt! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kunt ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin. Begin wel elke telling weer bij nul.

Bron Vlinderstichting

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 787

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *