Tropische lucht tijdens de Vierdaagse

WAGENINGEN – De vierdaagse start dit jaar stralend zonnig en verzengend warm. Lucht van tropische oorsprong is op weg naar Nederland. Dinsdag wordt het volgens MeteoGroup al bijna 30 graden en woensdag zelfs 32 à 33 graden. 

Zonkracht 7

Een hogedrukgebied is op weg naar Nederland en ligt op dinsdag precies boven onze omgeving. Rondom het hogedrukgebied wordt hete lucht van tropische regio’s getransporteerd richting onze omgeving. Tegelijkertijd is het nabij het hogedrukgebied stralend zonnig. De combinatie van de sterke zon, weinig wind en hete lucht zorgt dinsdag in Nijmegen al voor een tropische 30 graden. Ondanks dat woensdag de wind iets aantrekt, wordt het dan met 32 of 33 graden zelfs nog warmer. De zonkracht is 7, met een onbeschermde huid kun je dan binnen het kwartier al verbranden.  

Tropische hitte

Zulke stralend zonnige tropendagen hebben we niet vaak in Nederland. Gemiddeld gezien krijgen we in regio Nijmegen circa 5 tropisch warme dagen. In het jaar 2006, toen de vierdaagse ook zo verzengend heet verliep (op dag één was het 34 graden) leverde juli het bijzondere aantal van plaatselijk in Zuid-Nederland 18 tropische dagen op.

Strandweer

Met al die zonneschijn en opbouwende warmte is het dinsdag en woensdag prima strandweer. Dinsdag kan er wel een zeewindje opsteken, waardoor de temperaturen op het strand wat lager uitpakken. Op woensdag is de zuidoostelijke wind te sterk om zeewind mogelijk te maken, zodat het dan ook langs de kust rond 30 graden wordt.

⇒ lees hier over de Zonnesteek en Hitteberoerte

 lees hier over de Zomer

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *