Trofee voor Rôggefeest vrijwilligers

NES – De organisatoren van het Rôggefeest kregen op 26 mei de derde prijs voor Leukste Stadsevenement 2010 overhandigd in Gelredome in Arnhem, maar vrijdagavond vlak voor de slotact van Zick Zack werd het Rôggefeest nogmaals geëerd. In het bijzonder alle vrijwilligers van het festival. Joost ter Waarbeek, directeur van Nationale Evenementenprijzen, reisde er speciaal voor naar Ameland.

De Nationale Evenementenprijzen werden in 2001 voor het eerst uitgereikt. De evenementen kennen verschillende categorieën en het Rôggefeest van Ameland deed mee in de categorie Leukste Stadsevenement. “We willen goeie evenementen in het zonnetje zetten,” zegt Joost ter Waarbeek, “en bijdragen aan ontwikkeling en professionalisering van evenementen.”

Het Rôggefeest doet niet mee aan de wedren van groot, groter, grootst en wat Ter Waarbeek betreft zit daar de kracht van het festival. De directeur van de Nationale Evenementenprijzen ontwaart een trend van ‘terug naar het buurtfeest.’ Mensen kijken samen voetbal of houden een straatfeest. Wat het Rôggefeest verder heel sterk maakt is de betrokkenheid. Aan de enorme lijst van sponsoren lees je af dat het feest wordt gesteund door het hele eiland en: “Het publiek draagt het. Dat zijn warme ingrediënten. Dat is wat een plek nodig heeft om een evenement te laten slagen.”

Ter Waarbeek kwam met de zogeheten ‘artiestenboot.’ Hij zag de ontvangst van de artiesten, de gezellige gele T-shirts van de organisatie en de tafels met de boterhammen. Wat de directeur betreft was dit een goed begin van een mooie dag. Een festival slaagt pas als het gedragen wordt. De horeca van Nes doet ook mee. “Dat maakt het zo sterk. Wat er te zien is is belangrijk, maar het allerbelangrijkste is dat het gedaan wordt met z’n allen.” Bovendien past het straatfestival in dit decor. “Een perfecte combinatie.” Op Ameland krijg je voor een festival niet gauw 120.000 mensen binnen en dat is het behoud van het Rôggefeest. “Dat houdt het knus.”

Op elk evenement leert Ter Waarbeek – die eigenaar is van JTW Event Consultants – wel iets. In Duitsland zag hij het statiegeldpulletje dat je mee naar huis neemt als souvenir of inlevert voor het statiegeld. Het Duitse festival had daardoor na afloop veel minder rommel. Op Ameland ontdekte hij de sta-doos. De door de Leeuwarder Courant gesponsorde doos die een gewicht van 100 kilo makkelijk kan dragen en waarmee je op rij zes toch nog de voorstelling kunt volgen omdat je dertig centimeter hoger staat dan de rest. De Evenementenprijzendirecteur kende dat nog niet.

Joost ter Waarbeek was nog nooit op Ameland geweest. Wel op Terschelling. Hij kent Joop Mulder en Hessel en bezocht Oerol. Het Rôggefeest is zijn Ameland-doop.

Net voor de slotact mag hij doen waar hij in eerste instantie voor kwam: de trofee overhandigen aan burgemeester Albert de Hoop. “Voor alle vrijwilligers,” zegt hij er bij.

Daarna duikt hij met zijn zoon de Rôggefeestnacht in, het sluitstuk van dit prijswinnende evenement.

>>> kijk hier voor een prachtige reportage foto's van het Rôggefeest

>>> kijk voor meer filmpjes op YouTube Persbureau Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *