Tri-Ambla wordt XTERRA Netherlands

NES – Na een afwezigheid van vijftien jaar keert XTERRA terug in Nederland. Het wereldwijde crosstriathlon-circuit strijkt volgend jaar neer op Ameland. Dan wordt in het weekeinde van 14 en 15 september de 18e editie van de Tri-Ambla gehouden. De wedstrijd op Ameland gaat daarmee verder onder de naam ‘XTERRA Netherlands’, een triathlon met zwemmen in de Waddenzee, fietsen en lopen over strand, duin en bos met aankomst aan de voet van de molen van Nes.

Volgens oganisator Casper van de Kamp van Sporteiland is het evenement op de Wadden aan een nieuwe impuls toe. Met de XTERRA wordt Ameland ook internationaal op de kaart gezet, meent hij. Op Ameland werd al eens het Europees kampioenschap gehouden. Van der Kamp: “Met XTERRA Netherlands hopen we de snelgroeiende groep crosstriatleten uit Duitsland, België en Frankrijk naar ons toe te halen.”

Behalve slots, die te verdienen zijn voor het jaarlijkse WK op Maui, gaat ook het prijzengeld van Ameland fors omhoog. Aan het eind van de 1500 meter zwemmen, 35 kilometer mountainbiken en 12 kilometer lopen ligt een prijzenpot van 7500 euro klaar.

Drie weken geleden inspecteerde Nicolas Lebrun van XTERRA Europe de parcoursen en verdere faciliteiten op Ameland. Afgelopen vrijdag waren de afrondende gesprekken in België en kreeg Van de Kamp groen licht. Van der Kamp: “Hiermee tillen we Tri-Ambla naar een nog hoger niveau. XTERRA Netherlands is een prachtige bekroning op het werk van de organisatie en de inzet van vele vrijwilligers op het eiland. Daarnaast zal het een impuls geven aan de crosssport in Nederland. Het is een tweejarig contract met een optie op langer.”

De planning is dat de inschrijving voor XTERRA Netherlands via de website xterra-netherlands.nl vanaf 1 januari 2019 mogelijk is. XTERRA Belgium is 15 november geopend en XTERRA Luxembourg vanaf 1 december 2018. Medio december 2018 is ook het platform XTERRA Benelux gereed.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *