Treasure Hunt en verhalen op schateiland Ameland

HOLLUM – Waar is het beter schatzoeken dan op een eiland? Dat kan van 10 tot en met 14 oktober 2022 op Ameland. De Treasure Hunt is een onderdeel van het verhalenfestival Expeditie Ameland, a storytelling adventure. Dit internationale festival met workshops, een avond vol verhalen en een Treasure Hunt, een schatzoektocht, heeft als thema Treasures of the Tradition. Tijdens het evenement delen de deelnemers in de rijke joodse verteltraditie van de Engelse vertelster Shonaleigh Cumbers. De zoektocht naar verborgen schatten en de avond vol verhalen zijn voor iedereen open.

Treasure Hunt

Van maandag 10 tot en met vrijdag 14 oktober kun je op zoek naar schatten die op vijf plaatsen op Ameland verborgen zijn. De schat kan in Buren liggen, maar ook in Ballum, op de Kooiplaats of in Nes of Hollum. De schatkaart met raadselachtige aanwijzingen in het Nederlands, Engels en Duits en informatie wat je moet doen als je de schat gevonden hebt, kun je op diverse plekken op het eiland afhalen, bij de VVV en in musea, bijvoorbeeld. Deelname aan de Treasure Hunt is gratis.

Schatten van eilanders 

In elk van de vijf schatkistjes zit een voorwerp, een schat, waarvan vier gemaakt zijn door eilanders en een door de Engelse kunstenares Josie Beszant. Bij elk voorwerp hoort een verhaal en als je de schat hebt gevonden, kun je het verhaal live aan je laten vertellen. De verhalen gaan over ijskoude en bloedstollende avonturen, over vriendschap en trouw die tot voorbij het onmogelijke gaat, over hebzucht en moederliefde, over bloemenpracht en wonderlijke wezens die de duinen bevolken. Elke vinder kan een afspraak maken voor een privé voorstelling, waar ook de familie voor mag worden uitgenodigd. De schatvinder wint behalve de schat en het verhaal ook nog twee vrijkaarten voor de fenomenale avondvoorstelling op zaterdag 15 oktober in De Plaats in Hollum. De Treasure Hunt op Ameland is eigenlijk een stapeling van schat op schat.

Heb je de raadsels opgelost maar geen schat kunnen vinden, dan is iemand je voor geweest. Ook dan is van de zoektocht en het schateiland te genieten.

Tales from my grandmother’s lips

Shonaleigh Cumbers vertelt op 15 oktober Tales from my grandmother's lips' in De Plaats in Hollum. Deze avond is voor iedereen die van een goed verhaal houdt.

De Engelse Shonaleigh met Nederlandse wortels steekt dit jaar voor de derde keer Het Kanaal en de Waddenzee over om een paar van de duizenden verhalen die ze van haar grootmoeder geleerd heeft te delen. Welke ze vertelt is telkens weer een verrassing, maar altijd kun je ervan op aan dat het de juiste verhalen op de juiste plaats zijn. Dat is de kracht van haar traditie. Shonaleigh vertelt in het Engels. Voor de voorstelling is al te reserveren via de website: klik daarvoor op de gele knop.

Treasure Hunt – 10 t/m 14 oktober – deelname is gratis

Avondvoorstelling Tales from my grandmother’s lips door Shonaleigh Cumbers

  • 15 oktober in De Plaats in Hollum
  • 20:00 uur
  • entree € 10,—
  • De website is www.expeditie-ameland.nl

Expeditie Ameland, a storytelling adventure 

Expeditie Ameland, a storytelling adventure is in november 2021 gestart in Sier aan Zee met een succesvol verhalenfestival. Het is een uitvloeisel van wat in 2018, in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van Europa was en Ameland Eiland van Hidde Kat, is begonnen. Om de twee jaar is Ameland het decor van dit festival, waar workshops worden gegeven en verhalen worden verteld. Editie 2022, Treasures of the Tradition, is een extra evenement, dat wat kleiner van opzet is. In 2023 organiseert Expeditie Ameland, a storytelling adventure weer een groot meerdaags evenement, in samenwerking met meerdere partners, onder de titel Living with the Elements.

Expeditie Ameland, a storytelling adventure wordt georganiseerd door Stichting Verhalenderwijs, Sier aan Zee en vertelgroep Ameland Vertel!

lees hier meer over de bijzondere verteltraditie van de Drut'syla

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *