Toestroom doodzieke zeehonden

PIETERBUREN – Het blijft maar doorgaan: meldingen van doodziek over het strand kruipende zeehonden. Dinsdag 3 november werden er niet minder dan tien zieke zeehonden naar de crèche in Pieterburen gebracht. In het afgelopen weekeinde vijf. Van Terschelling, Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en langs de Noordzeekust. Dat brengt het totale aantal zware longwormpatiënten op meer dan 100; ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode van het vorige jaar, en toen maakten we ons al ongerust over de toename.

Eén ding hebben al deze jonge zeehonden gemeen: ze hebben het zo vreselijk benauwd. Hun longen functioneren amper vanwege de parasieten die zich er doorheen vreten. Bij sectie op een aantal gestorven dieren kon de doodsoorzaak gemakkelijk worden vastgesteld: ze waren gestikt doordat hun luchtpijp geheel was afgesloten door proppen wormen.
Ieder van deze doodzieke zeehonden heeft een aparte behandeling nodig. Medicatie tegen die afschuwelijke longwormen, tegen de benauwdheid. Voortdurende controle, veel kleine porties voeding per dag. Dat betekent een topbelasting voor alle zeehondenverzorgsters, die in wisselende teams dagelijks van ’s morgens heel vroeg tot ’s avonds heel laat aan het werk zijn.
Vrijwilligers zetten zich in om extra bassins en ligplaatsen te maken. Onze wetenschappers zetten alle zeilen bij om meer te weten te komen over de oorzaak.
Bron: Zeehondencrèche Lenie ‘t Hart

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *