Tjeerd Kooiker: afscheid en geridderd

Tjeerd Kooiker geridderd

pijler van de samenleving

BALLUM – Raadslid Tjeerd Kooiker is maandagavond na afloop van de raadsvergadering geridderd. Kooiker (62) is gepensioneerd en neemt op 1 januari afscheid van zijn raadswerk. Het raadslid zei “heel erg blij” te zijn met de Koninklijke onderscheiding. “Ik sta ervan te schudden.” Ten overstaan van collega politici, zijn zoon en dochter, familie en vrienden werd de Buremer toegespeeld door brassband Canite Tuba, waarvan hij sinds jaar en dag lid is. Albert de Hoop mocht hem namens de Koningin de versierselen opspelden die horen bij een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De geridderde werd door burgemeester Albert de Hoop geroemd om zijn werk voor de gemeenschap. Al in 1968 werd hij voorzitter van Dorpsbelang Buren. Zes jaar later richtte hij de politieke organisatie Belangen Combinatie Ameland (BCA) op en werd daarvan fractievoorzitter. In datzelfde jaar werd hij raadslid en stootte in 1978 door als wethouder wat hij tot 1990 bleef.

In dat jaar stopte Kooiker tijdelijk met de politieke werkzaamheden. Hij was campinghouder en dat was te druk om samen met het wethouderschap te doen. Bovendien verzorgde hij zijn zieke vrouw die in 2000 overleed. Twaalf jaar later zag Ameland Kooiker terug in de politiek. BCA ging samen met ABA onder de naam Algemeen Belang Ameland verder en Kooiker werd raadslid. Van alle zaken waar Kooiker de hand in heeft gehad is plan De Vleyen hem het meest dierbaar. Van dit recreatiegebied bij Nes hebben dagelijks mensen plezier ook al had het in Kooikers ogen nog grootser uitgevoerd kunnen worden.

Naast zijn politieke werk is Kooiker voorzitter van Brassband Canite Tuba en bestuurslid van Stichting Natuurmuseum. Door zijn jarenlange raadservaring weet Kooiker alles over Ameland, meent De Hoop. De grote man uit Buren heeft vooral belangstelling voor natuur en cultuur. Na vijftig jaar lidmaatschap van de muziekvereniging noemt De Hoop hem een “pijler van de muziekbeoefening op Ameland.”

Voor Tjeerd Kooiker breekt de tijd aan waarin hij het iets rustiger aan kan doen. Raadswerk is intensief en kost vele uren per week. Hij besloot een punt achter zijn actieve politieke loopbaan te zetten omdat hij de laatste tijd de problemen mee naar huis nam en er niet meer van kon slapen. Slapen, dat zal er vannacht na alle doorstane emoties ook niet van komen, vermoedt Ridder Kooiker.

23 oktober 2007

Tjeerd Kooiker uit de politiek

BALLUM – Tjeerd Kooiker van Algemeen Belang Ameland (ABA) stapt per 1 januari 2008 uit de actieve politiek. Dat heeft hij tijdens de commissievergadering van maandag 22 oktober bekendgemaakt.

Kooiker is gepensioneerd en meent dat een gepensioneerde zich als zodanig moet gedragen. Hij blijft actief in de schaduwfractie van de partij. Het raadslid dat meer dan dertig jaar in de gemeenteraad zat, wordt opgevolgd door Jan Botte Wijnberg. Wijnberg was de vorige periode al raadslid voor ABA, maar door stemmenverlies bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 veroverde hij geen zetel.

Kooiker begon zijn politieke loopbaan in 1974 als raadslid en fractievoorzitter van Belangen Combinatie Ameland. In 1978 werd hij gekozen tot wethouder en deze functie heeft hij drie raadsperiodes tot 1990 vervuld. In dat jaar stopte Kooiker tijdelijk met de politieke werkzaamheden. Hij was campinghouder en dat was te druk om samen met het wethouderschap te doen. Twaalf jaar later zag Ameland Kooiker terug in de politiek. BCA ging samen met ABA onder de naam Algemeen Belang Ameland verder en Kooiker werd raadslid.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *