Tiende Tri-Ambla

NES Ameland viert op zaterdag 17 september het tienjarig jubileum van Tri-Ambla Cross Triathlon.

Wat begon als een gemoedelijk wedstrijdje met 37 deelnemers is in 10 jaar uitgegroeid tot het grootste cross triathlon evenement van Nederland met een recordaantal van 850 deelnemers. Het succes van de Tri-Ambla is te verklaren uit feit dat, in tegenstelling tot de normale wegtriathlon, de cross triathon het buiten de gebaande paden zoekt en het afwisselende terrein op Ameland hiervoor bij uitstek geschikt is. De fantastische natuur op het eiland en het enthousiasme van vrijwilligers en supporters maken de succesformule compleet.

 

Het Open Amelands Kampioenschap zal weer garant staan voor veel spektakel

Behalve meervoudig Nederlands en Europees Kampioen Rob Barel, die met recht de nestor van deze sport genoemd mag worden, zal ook de rest van de Nederlandse cross triathlon top aan de start verschijnen. Bondscoach Johan Neevel neemt zijn succesvolle EK en WK selectie mee naar Ameland. Het belooft een zeer spannende strijd te worden, waarbij Rorik Schouten (winnaar van de recente cross triathlon Vlaardigen), Tim Dullaart (2e WK Cross Neo-Senioren) en Jarrich van Woersem (1e EK Cross Junioren) tot de favorieten mogen worden gerekend.

Bij de vrouwen zal zich op Ameland een interessante strijd afspelen tussen de voormalige wnnaressen Maud Goldsteijn, Riika Kelja en Judy van de Berg naast Long Distance secialiste Gonny Roosendaal en Marijke Zeekant (2e NK Cross).

Ook de deelnemers uit de regio mogen zeker niet worden onderschat. Zo geven de

Kersverse Friese kampioenen Olympic Distance, Sylvia Brouwer en Stefan van der Pal, geven acte de presence en zullen om de Friese eer gaan strijden met o.a. Geke Venema en Menno Iedema.

De organisatie verwacht dat er ca. 150 elite atleten aan het OAK zullen deelnemen. Naast de wedstrijd staan er ook weer de recreatieve Tri-Ambla wedstrijd, met verschillende afstanden, de Univé Team Triathlon en de Tri-Ambla Junior voor de kinderen op het programma.

Van de 37 pioniers van de Try-out editie in 2002 zullen er 15 aan de start staan waaronder oud begeleider van de NK selectie, fysiotherapeut Kornelis Bijlsma, die net als een aantal anderen speciaal voor dit jublieum weer in training is gegaan. Ook de gestopte oud Nederlands kampioen Royce Kortekaas is speciaal voor deze editie van de partij en zal voor het eerst sinds jaren weer aan een triathlon deelnemen.

Het tijdschema voor het OAK en de Tri-Ambla recreatieve wedstrijd is als volgt:Ameland in 2011

12:45 start OAK Jachthaven, Nes

Het startschot wordt gelost door mevrouw Tineke Schokker, gedeputeerde van de provincie Friesland.

13:15–13.30 start Tri-Ambla (verschillende afstanden / teams) Jachthaven. Nes

ca. 15:15 verwachte finish winnaar OAK Parc Fermee, molen, Nes

17:15 prijsuitreiking OAK en Tri-Ambla Parc Fermee , molen, Nes

Bron: Tri-Ambla

>>> Tri-Ambla komt voor in alle jaarboeken van Ameland: Ameland in 2008, Ameland in 2009 en Ameland in 2010. In editie 2011 wordt weer een plaatsje ingeruimd voor dit sportspektakel. Bestel hier alvast uw exemplaar.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *