TidalKite Ameland komt volgend jaar

GROU – De TidalKite wordt komend voorjaar in het Borndiep geïnstalleerd. Dat zegt Maurits Albeda van SeaQurrent. De voorbereidende werkzaamheden zijn voor een groot deel gedaan. Ook heeft netbeheerder Liander de elektriciteitskast langs de Reeweg bij Hollum geplaatst en de kabels gelegd. De aansluiting op de onderwatervlieger, die in het Borndiep onder Ameland komt te liggen, wordt in 2023 gemaakt. Albeda verwacht dat de onderwatervlieger in maart 2023 wordt geplaatst. Dat is wat later dan oorspronkelijk gedacht. "We doen iets dat nog nooit gedaan is," zegt Albeda, zodat ze niet terug kunnen vallen op eerdere praktijken en ervaring. Dat betekent dat gaande het proces dingen soms anders moeten dan aanvankelijk gedacht. Bovendien moet er voor de plaatsing van de TidalKite rekening gehouden worden met het weer en de sterke stroming ter plaatse. Bij Ameland komt eerst één TidalKite te liggen voor een testperiode.

Partijen investeren

SeaQurrent verwelkomt EIT InnoEnergy, PMH Investments, Invest-NL, de FOM en NOM als aandeelhouders. Partijen investeren samen met de bestaande aandeelhouders ruim € 4,8 miljoen. Het Nederlandse bedrijf SeaQurrent ontwikkelt een innovatieve duurzame energieopwekker, de TidalKite; een onderwatervlieger die energie opwekt uit getijdenstroming. In 2016 kreeg de ontwikkeling concreet vorm en na het testen met diverse schaalmodellen – bij het MARIN en in de Waddenzee – werkt SeaQurrent nu toe naar een demonstratie van het vierde model van de TidalKite bij Ameland. 

 

CEO – Youri Wentzel: “We zijn trots om te kunnen melden dat we de geplande financieringsronde succesvol hebben afgerond. Deze investering stelt ons in staat om de doorontwikkeling van onze onderscheidende technologie en de voorbereiding van pilotprojecten verder vorm te geven. De kwaliteit van de toetredende investeerders draagt bovendien bij aan verdere groei en professionalisering van ons bedrijf.”

 

Raymond Meeuwsen – Investment Manager bij EIT InnoEnergy: “Wij zijn ervan overtuigd dat getijdenenergie een belangrijk onderdeel zal worden in de Europese energiemix en dat TidalKite hierin een onderscheidende en belangrijke bijdrage kan gaan leveren. Onze industriële connecties en energie specifieke expertise sluiten goed aan bij de behoeften en ontwikkeling van SeaQurrent.”

 

Durk van der Meer – Managing Director bij PMH Investments: “Naast het feit dat de TidalKite ontwikkeling innovatief en maatschappelijk zeer relevant is, is vooral de ondernemende instelling, de organisatiesamenstelling, passie en de visie van het team doorslaggevend geweest voor onze investering en iets waar we met veel enthousiasme aan gaan bijdragen.”

  

Klaas Kooistra – Investment Manager bij de FOM (Fonds voor Friese bedrijven): ”SeaQurrent ontwikkelt een prachtig product voor toepassing in Friesland en met een wereldwijde markt. Wat zich vertaalt in een enorm exportpotentieel, investeringen in duurzame projecten en werkgelegenheid. Dit sluit naadloos aan bij onze doelen.” Kyra Weaver – Investment Manager bij de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) vult aan, “We zijn erg enthousiast over het potentieel van SeaQurrent. Dit Noordelijke bedrijf past ook goed in ons energiecluster. Het is echter een kapitaalintensieve ontwikkeling en om die reden investeren we als regionale ontwikkelingsmaatschappijen samen met Invest-NL.”

 

Hoe werkt de TidalKite?

SeaQurrent werkt toe naar een TidalKite onderwatervlieger – van negen bij twaalf meter – die straks genoeg elektriciteit opwekt voor 700 huishoudens. Een TidalKite getijdencentrale zal uit meerdere onderwatervliegers bestaan. Elke onderwatervlieger is met een hightech kabel aan een anker in de zeebodem bevestigd en vliegert onder water dwars in de stroming. De door de vlieger opgewekte trekkracht drijft een hydromotor aan, die weer een generator laat draaien en zo wordt elke dag van het jaar voorspelbaar groene elektriciteit aan het net geleverd. Zo verlaagt SeaQurrent de afhankelijkheid van fossiele energie en verhoogt de betrouwbaarheid van het elektriciteit systeem. Bovendien is de impact op het milieu en het landschap minimaal, zegt het bedrijf uit Grou.

tik TidalKite in bij ZOEKEN om meer over deze onderwatervlieger te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *