Thuisbevalling op eilanden taboe

LEEUWARDEN – Vrouwen op de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland mogen niet meer thuis bevallen. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland de risico’s veel hoger zijn dan in de landen om ons heen. Dat komt volgens het onderzoek door het feit dat veel vrouwen voor een thuisbevalling kiezen. In 2009 liet een onderzoek nog zien dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis bevallen.

De Minister heeft de Drie Kwartier regel ingevoerd. Bij complicaties tijdens de bevalling mag de reistijd naar het ziekenhuis maximaal 45 minuten zijn. Dat lukt op die twee Waddeneilanden niet en daarom melden de huisartsen geen thuisbevallingen meer te kunnen doen.

De maatregel betekent dat er geen Vlielanders en Terschellingers meer worden geboren. Op Ameland en Schiermonnikoog kan nog wel thuis worden bevallen, omdat de reistijd naar het ziekenhuis korter is.

>>> lees hier Thuis bevallen net zo veilig als ziekenhuisbevalling

>>> lees hier een artikel uit novenber 2010  Hoge babysterfte niet door thuisbevalling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *