Thuis heb ik nog een ansichtkaart – 39

APPINGEDAM – Thuis heb ik nog een ansichtkaart, zegt Jan Blaak uit Appingedam, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben, zong Wim Zonneveld. Blaak is niet op Ameland geboren, maar hij is Amelandliefhebber en een verzamelaar van ansichtkaarten en foto’s van oud-Ameland. Hij put uit zijn collectie.

Ansichten 39, 40, 41, 42 en 43

Ballum

In de verzameling kaarten en foto's zitten ook verschillende kaarten van Ballum.

Ballum is een van de dorpen op Ameland dat rijk is aan historie. Het was vroeger de voornaamste plaats op het eiland. Tot 1829 stond hier het slot van de Cammingha's. Op deze plek staat nu het gemeentehuis.

Ballum was ook de plaats waar een paardenstoeterij van de Oranjes gevestigd was. Helaas werd die in 1787 weer opgeheven. Vele hengsten van verschillende rassen waren hier gestationeerd. Voor 1787 bestond er een levendige handel van Groningen op Ameland in levensmiddelen en omgekeerd in paarden. De Westhoek van de Noorderhaven in Groningen heet daarom nu nog 'Hoekje van Ameland'.

De Amelander paarden waren bekend en beroemd om hun vlugheid, schoonheid en kracht.

In september 1825 schreef J. Juursema uit Groningen: 'De ondergeteekende maakt bekend, dat hij heeft gekocht en bij hem verkrijgbaar zijn eenige der BESTE VEULENS van het eiland Ameland, getrokken uit Gemelleerd Engelsch Amelander Ras; . . .'. (zie de advertentie)

Op bijgaande foto's een kijkje in Ballum.

Foto 35 is een gezicht in het dorp, met links de Spar van Bloksma. Nu (2010) een souvenirwinkel.

Foto 36 kijken we vanaf de viersprong richting Hollum. Aan het einde rechts zien we het voormalige vuurpijlhuisje, waar tot 1931 het vuurpijltoestel was ondergebracht.

Foto 37: De advertentie uit 1825.

Foto 38 en 39 zien we twee hengsten, gefotografeerd in Nes.

>>> klik hier voor prentbriefkaarten

36, 37 en 38

>>> kijk ook op de Ôslach :

oude prentbriefkaarten te koop

>>> kijk in het Dossier Prentbriefkaarten van Ameland op de Thuus-pagina voor meer oude ansichtkaarten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *