Thuis heb ik nog een ansichtkaart – 18

Thuis heb ik nog een ansichtkaart, zegt Jan Blaak uit Appingedam, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben, zong Wim Zonneveld. Blaak is niet op Ameland geboren, maar hij is Amelandliefhebber en een verzamelaar van ansichtkaarten en foto’s van oud-Ameland. Hij put uit zijn collectie.

Ansichtkaart 18, 19 en foto 20

Steinvoorte

Naast het prachtige hotel Scheltema dat in 1970 werd afgebroken, omdat de zee te dicht was genaderd, stond eveneens een prachtig hotel van de gebroeders Johannes en Jan Steinvoorte.

Zij begonnen in 1925 met een zeildoeken tent, die in Leeuwarden was gehuurd. In 1926 werd het zeildoek vervangen door hout. In de winter van 1926-1927 verbrandde de schuur dat achter hotel De Boer in Nes stond (nu hotel De Jong). Daardoor gingen ook de eigendommen van de Steinvoorte’s verloren die daar hun materiaal hadden opgeslagen.

In 1928 begonnen ze opnieuw; reeds in 1929 kon het strandpaviljoen Steinvoorte zijn gasten weer ontvangen. In 1930 werd een zijvleugel bij het paviljoen gebouwd, zodat men gezelschappen van 150-200 personen kon ontvangen. In februari 1953 (een rampjaar voor Zeeland, maar ook voor de Steinvoorte’s) spoelde het paviljoen gedeeltelijk in zee. Op 2 mei, dus 3 maanden later, werd de eerste steen gelegd voor een nieuw hotel, dankzij de intensieve medewerking van burgermeester Roel Walda en de directeur van gemeentewerken Jaap Klaassen. In 1976 was het opnieuw hotel Steinvoorte dat in de zee verdween, 6 jaar nadat zijn buurman hotel Scheltema was afgebroken. Niets herinnert ons er nog aan dat aan het einde van de Badweg in Nes  twee prachtige hotels hebben gestaan, met een rijk verleden. Op bijgaande foto's zien we paviljoen in de jaren 1930-1935 en hotel Steinvoorte na 1955.

Een luchtopname is van vlak voor de februaristorm in 1953. Waarschijnlijk genomen in 1950.

>>> kijk hier voor nog drie foto's van Steinvoorte in 1953

>>> kijk hier voor kaart 17

>>> kijk ook bij Vraag & Aanbod Ameland: oude prentbriefkaarten te koop

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *