Thuis heb ik nog een ansichtkaart – 17

Thuis heb ik nog een ansichtkaart, zegt Jan Blaak uit Appingedam, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben, zong Wim Zonneveld. Blaak is niet op Ameland geboren, maar hij is Amelandliefhebber en een verzamelaar van ansichtkaarten en foto’s van oud-Ameland. Hij put uit zijn collectie.

Ansichtkaart 17

De dorpsstraat te Nes

Later noemde men deze straat de 'Kardinaal de Jongweg'. Geheel links zien we de voormalige boter- en melkfabriek. Nes had als eerste op Ameland een zuivelfabriek. In 1896 bouwde men in de oude timmerwerkplaats (voorheen een boerderij) een handkracht zuivelfabriek. In 1901 werd dit omgezet in een stoomkrachtbedrijf. Men verwerkte er melk uit Buren, Ballum en Nes. Ballum viel al spoedig af, aangezien de wegen in een slechte toestand waren. In 1918 was er olieschaarste. De stoomketels van de melkfabriek wekten toen elektriciteit op met de motoren van de fabriek. Als de fabriek niet draaide dan had men in de huiskamers ook geen licht. In 1921 werd dit allemaal verbeterd. In 1934 werd de melkfabriek opgeheven. Tot 1942 was hierin de elektrische centrale gevestigd, daarna nam het PEB deze over. Toen de nieuwe centrale in 1952 gebouwd werd, vestigde Theo Kiewiet zich er en maakte er een smederij van. In 1979 verdween de werkplaats en smederij naar achteren en thans is er een 'doe-het-zelf winkel met een fietsverhuurbedrijf in gevestigd. In 1981 is het bedrijf overgegaan op de drie zoons van Theo Kiewiet. Rechts van het pand was voorheen de slagerij van Oterdoom. In 1971 werd ook dit pand verbouwd voor de verkoop van bloemen. Hoe een geheel ander aangezicht geeft dit anno 2008. We kijken in de richting van Buren.

>>>kijk hier voor kaart 15 en 16

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *