Texelse pups op Terschelling teruggezien

TEXEL – Op donderdag 25 juni lagen er twee zeehondenpups op het Texelse strand bij de vuurtoren. De dieren waren gezond, dus de dierverzorgers van Ecomare zagen geen reden om ze op te vangen. Om ze een tijdje te kunnen blijven herkennen, zijn ze met blauwe verf gemarkeerd met een individueel herkenbaar patroon. Een dag later bleken de twee de halve Waddenzee te hebben doorkruist en werden ze op Terschelling gefotografeerd. Nog steeds samen!

Conform het onlangs afgesloten Zeehondenakkoord gaan de dierverzorgers van Ecomare kijken als er een zeehond wordt gemeld en beoordelen ze ter plekke of het dier daadwerkelijk hulp nodig heeft. Is dat niet het geval, dan wordt het dier gemarkeerd en in de gaten gehouden.

Ecomare werkt al jaren op deze manier, om onnodig opvangen te voorkomen. Nieuw is dat de pups tegenwoordig soms op het strand worden gewogen. De twee bij de vuurtoren wogen 12 en 14 kilo; een mooi gewicht. Ze waren gezond en er was een volwassen zeehond in de buurt gezien. Geen reden tot zorgen, dus.

Het is heel bijzonder dat de twee jonge zeehonden op Terschelling zijn teruggezien. Het is verleidelijk om aan te nemen dat het een tweeling is, maar Hoofd Dierverzorging Mariëtte Smit wil zover niet gaan: “Uit onderzoek blijkt dat een week na de geboorte de band tussen moeder en pup losser wordt. Pups gaan dan ook bij andere vrouwtjes drinken. De vrouwtjes vinden het blijkbaar goed dat verschillende pups bij hen drinken.”

Zeehonden krijgen in de regel één jong. De twee pups waar het hier over gaat hoeven geen familie te zijn, maar lijken wel samen op te trekken. Mogelijk zijn ze met een vrouwelijke zeehond naar Terschelling gezwommen. Strandingscoördinator Michael Bakker-Paiva van Zeehondencentrum Pieterburen kreeg de melding van de twee op Terschelling en stuurde de foto door naar Ecomare. Twee blakend gezonde pups op het strand! Het ondersteunt de werkwijze van terughoudende opvang, een opsteker voor de dierverzorgers. Mariëtte: “Hier word je toch blij van?!”

Bron: Ecomare

lees hier meer over de zeehond

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *