Texelse lobby op Ameland voor VASTT

BALLUM – Een deel van de gemeenteraad van Texel wil nog steeds nauw samenwerken met de vier Friese Waddeneilanden. Raadslid Gerbrand Poster van Texel 2010 reisde daarvoor op eigen initiatief naar Ameland om oog in oog met de Amelander fracties de samenwerking te bespreken. Poster sprak niet met het college van burgemeester en wethouders. Hij bezocht woensdagavond het inloopspreekuur van de Amelander fracties dat elke maand een keer plaatsvindt. Burgers kunnen daar hun plannen en wensen bespreken met fractieleden en hun vragen stellen. Poster wil dat ook invoeren op Texel.

In 2009 vocht Poster, toen nog als VVD-raadslid, voor de voortzetting van de samenwerking tussen de vijf Waddeneilanden. De meerderheid van de Texelse raad stemde toen tegen de eilander begroting, waardoor de samenwerking stokte. “Texel wilde alles naar zich toetrekken. Ameland baalde daar toen ook van,” zegt Poster over de tijd van de breuk. De vier Friese Waddeneilanden gingen verder in het VAST-samenwerkingsverband met een bijrol voor Texel. De letters staan voor de eilanden Vlieland, Ameland Schiermonnikoog en Terschelling. Een hernieuwde samenwerking zou VASTT, VAST met dubbel T kunnen heten, bedachten de Amelander raadsleden samen met Poster.

Het Texelse raadslid meldt dat Texel 2010 de hernieuwde samenwerking als VASTT inzet wil maken van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Texels Belang en de VVD hebben ook oren naar de samenwerking, maar dat is nu nog geen meerderheid in de raad. Texel 2010 staat geen aparte Waddengemeente voor ogen. “De Waddeneilanden hebben elk hun eigen identiteit,” zegt Poster. “Wij willen gewoon sterke wadden.”

Raadslid Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland is blij met de lobby van Poster. Volgens IJnsen ziet de gehele Amelander raad graag weer een samenwerking met Texel. Het Noord-Hollandse eiland staat voor drie keuzes, meent IJnsen. Ten eerste kan Texel blijven werken zoals nu, met een bijrol in VAST. Ook kan Texel kiezen voor complete zelfstandigheid en afzien van elke samenwerking en als laatste kan de samenwerking tussen de vijf Waddeneiland nieuw leven worden ingeblazen. “De bal ligt bij Texel.”

Adverteren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *