Terschelling niet langer Speulsk

TERSCHELLING – Het is een mooi eilands woord, dat zowel in het Terschellings (Meslânzers) als in het Amelands voorkomt: speulsk. Het betekent, zoals het zo mooi in het Wao’deboek fan ut Amelands staat, teeldriftig (bij koeien). Een koe die tochtig is, is speulsk. De Terschellinger boeren gebruiken het woord en ook in de Amelander agrarische sector waart het begrip rond.

Een marketing en promotieclub van Terschelling wilde een nieuwe promotiecampagne starten en daarbij het woord Speulsk aan het eiland koppelen. Te veel Terschellingers kwamen daar tegen in het geweer. Het woord wordt nu niet langer gebruikt in de campagne.

>>> vandaag te lezen in de Leeuwarder Courant

Boren o Vaderdag>>> meer weten over Agrarisch Ameland? Bezoek dan de twee tentoonstellingen en fiets de agrarischeroute langs 15 agrarische locaties

>>> lees hier de mooiste Amelandse woorden

>>> stem hier in de Poll Speulsk Ameland?

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *