RSS
Zoeken

Terrassen zijn weer open

Geplaatst op: 02 juni 2020 - Categorie: Alles & Algemeen

Terrassen zijn weer open - Foto Persbureau Ameland

BALLUM – De terrassen zijn maandag 1 juni weer open gegaan en gemeente Ameland heeft de horeca tijdelijk wat meer ruimte gegeven. Burgemeester Leo Pieter Stoel besloot de sluitingstijd voor de terrassen tijdelijk met een uur op te schuiven naar 02:00 uur. Ook besloot het college een tijdelijke uitbreiding van terrassen toe te staan, op voorwaarde dat de ondernemers het goed afstemmen met de omgeving. Hoekjes die anders gebruikt worden voor het stallen van fietsen of een auto, zijn nu tijdelijk tot terras omgedoopt. Er worden zelfs wegen afgesloten en schuttingen dwars over de weg geplaatst om het terras maar zo maximaal mogelijk uit te kunnen breiden. Of het afsluiten van een weg valt binnen de voorwaarde 'goed afstemmen met de omgeving' is nog even een punt van onderzoek en discussie. Ook groeit er wat ongelijkheid tussen de verschillende bedrijven, nu de een wel wat mogelijkheden heeft om publiek terrein in te ruimen als terras en bij een ander bedrijf die ruimte er niet is.

Door de verruimingen kunnen de terrassen ondanks de beperking van de corona-regels wat meer gasten een plek bieden. Ook krijgt de horecasector op Ameland een kans om in de anderhalvemeter-economie een redelijke omzet te behalen. Zo kan de sector de schade van de sluiting in de afgelopen maanden enigszins beperken. Koninklijke Horeca Nederland afdeling Ameland had hiervoor gepleit bij de gemeente. Ook de ruimere openingstijden waren een verzoek van de horecasector. 

Het college staat positief tegenover het verzoek van de sector om terrassen tijdelijk te mogen vergroten op aangrenzende grond van de gemeente of van derden. Voorwaarde is dat de verruiming proportioneel is, dat de betreffende ondernemer de uitbreiding afstemt met de omgeving en dat het voetgangers- en fietsverkeer in de dorpscentra goed kan doorstromen. Gastvrijheid, gezondheid en veiligheid moeten steeds gewaarborgd zijn. 

De gemeente stelt nadrukkelijk dat de verruimingen tijdelijk zijn en alleen zijn overwogen omdat er sprake is van een bijzondere omstandigheid. In augustus worden de tijdelijke regels geëvalueerd. Het besluit om de verruiming mogelijk te maken kan worden ingetrokken als dat in het belang is van de openbare orde, veiligheid of gezondheid. 

Dossier Corona

Relevante dossiers: Ondernemend Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?