Ternaard-gasveld ligt dichtbij Ameland

Geplaatst op: 25 mei 2019 - Categorie: Duurzaam & Milieu

TERNAARD - De NAM wil boren bij Ternaard in het Ternaard-gasveld, dat op zo’n 3,5 kilometer diepte ligt. Er gaat schuin onder het Wad geboord worden. In het dorp was verzet tegen het plan, zoals dat ook op Terschelling gebeurde. Het Waddeneiland kreeg een Kamermeerderheid mee die de boring op Terschelling tegenhield, maar voor Ternaard ligt dat anders. Minister Wiebes wil de boring en Ternaard kan buigen of barsten. Er is gebogen; de protesten zijn verstomd en dorpelingen kunnen nu meepraten in het omgevingsproces. Er wordt ingestoken op draagvlakvergroting. 

Ameland
Ameland heeft zich in deze discussie niet geroerd. Van het eiland zijn geen protesten te horen geweest, terwijl het Ternaard-gasveld tot bijna aan de oostpunt van het eiland reikt. Dezelfde oostpunt, die het al zo te verduren heeft door de aardgaswinning onder het gebied. In het kweldergebied is schade door bodemdaling te constateren.
Vorig jaar stuurden de vijf Waddeneilanden nog een brief aan Wiebes om de aardgaswinning in het gebied af te bouwen.

Ternaard-gasveld
De NAM wil de boring naar het Ternaard-gasveld over enkele jaren uitvoeren. Er wordt inmiddels gewerkt aan de voorbereidingen.

Het Ternaard-gasveld is een van de 175 kleine gasvelden in Nederland waarvoor NAM een vergunning heeft. Deze kleine velden spelen een grote rol in de energievoorziening van ons land. De meeste liggen in de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland en aan de rand van de provincie Groningen.
In het algemeen is de kans op aardbevingen bij de kleine gasvelden laag. 

⇒ bekijk hier de kaart met het Ternaard gasveld en hoe dicht dat bij Ameland ligt

Dossier Aardgaswinning op Ameland

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?