Tentoonstelling Kardinaal de Jong

NES – Naar aanleiding van postuum toegekende Yad Vashem onderscheiding aan Kardinaal de Jong (1885-1955) is er een kleine expositie in de Sint Clemenskerk ingericht. Kardinaal de Jong is als Johannes de Jong geboren op 10 september 1885 in Nes op Ameland, op korte afstand van de Sint Clemenskerk.

De Yad Vashem onderscheiding wordt uitgereikt aan de 'Rechtvaardigen onder de Volkeren', niet-joden, die tijdens de vervolging Joden hebben gered.

De expositie is tot stand gekomen met medewerking van het Archief- en Documentatiecentrum voor r.k. Friesland in Bolsward, het Documentatiecentrum in Nijmegen en Stichting Amelander Musea.

De Yad Vashem onderscheiding is nog niet te zien, meldt Joop de Jong van de tentoonstellingsorganisatie. "Het is nog niet bekend wanneer de overhandiging zal plaatsvinden, dat is allemaal nog een flinke formaliteit. We zijn daarbij afhankelijk van een officieel bericht van de Israëlisch regering. Dat kan heel spoedig zijn, maar ook nog even duren! We hopen dat de overhandiging op Ameland kan plaatsvinden, maar ook dat is nog onzeker."

De kerk is dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 uur en de expositie is gratis te bezichtigen. De expositie zal op zondag 8 mei, aansluitend aan een lezing over Titus Brandsma, op informele wijze worden geopend. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 23 oktober 2022 en is na de Kunstmaand in Museum Sorgdrager te zien.

→ lees hier meer over Kardinaal de Jong

bekijk op het Ameland Boeken blog welke boeken over Kardinaal de Jong zijn uitgegeven

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *