Tegels voor zeedijk Ameland onderweg

SUMAR – Op de loswal van Noppert Beton in Sumar is men vandaag begonnen met het verschepen van 160.000 stuks grastegels, 31.500 zeeweringsblokken en 16.000 stuks opsluitbanden. Het materiaal wordt verscheept naar Ameland en is bestemd voor de dijkversterking. Het dijkproject is het grootste dat Wetterskip Fryslân tot nu toe onder handen heeft genomen en het grootste dijkversterkingsproject in Nederland. Aannemerscombinatie Van den Herik Sliedrecht en Jansma Drachten B.V. verbetert in opdracht van het Wetterskip 16,5 kilometer waddendijk.

Er wordt begonnen met de dijk aan de westkant van het eiland. Op het Suudwest zijn daarvoor al weken voorbereidingen aan de gang. Er is een losstoep gelegd, en er is opslagruimte gecreëerd voor stenen, zand en klei dat nodig is voor de werkzaamheden.

Na deze klus, die in 2018 pas klaar zal zijn, is Ameland de komende 50 jaar voldoende beschermd tegen hoogwater. Binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma worden op 88 plaatsen in Nederland voor ruim 3,2 miljard euro aan waterkeringen versterkt. De totale projectkosten voor het deel op Ameland bedragen 77 miljoen euro.

Bron: Wâldnet en eigen redactie

OpVideo.nl en Persbureau Ameland volgen in opdracht van de aannemer de werkzaamheden en publiceren elke maand een filmpje. De eerste in de reeks is hier te vinden. De tweede volgt binnenkort.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *