Te vroeg geboren pup in de opvang

TEXEL – Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden in de Waddenzee piekt altijd rond de langste dag. Het is dus echt uitzonderlijk vroeg dat er vandaag, op 8 mei, een pasgeboren zeehondenpup op het strand werd gevonden. De pup, een vrouwtje, is dan ook te vroeg geboren; het is een zogenaamde prematuur. Ze lag met lange witte haren en de placenta verbonden met de navelstreng op het strand bij paal 9 op Texel. De dierverzorgers van Ecomare hebben haar meegenomen naar de opvang.

Naast de datum waarop de pup is geboren, zijn de witte haren een goede indicator van het feit dat de pup te vroeg ter wereld is gekomen. Gewone zeehonden verliezen de witte geboortevacht normaal gesproken al in de baarmoeder. Of zo’n premature pup het gaat redden, is heel spannend. Er is verhoogd gevaar voor infecties en sommige organen zijn mogelijk nog niet helemaal volgroeid. De pup had het zonder moederzorg zeker niet gehaald, vandaar dat ze meteen is meegenomen naar de opvang.

De dierverzorgers hebben niet eerder meegemaakt dat de placenta nog aan de navelstreng verbonden zit. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar vergroot wel het risico op infecties. De dierenarts heeft de navelstreng afgebonden en de pup onderzocht. De longen en het hart klonken goed, al was haar ademhaling wel snel en haar temperatuur iets verhoogd. De pup weegt 8,2 kilo, een prima gewicht.

Het zeehondje heeft eerst ORS gekregen, een oplossing van zout en mineralen, om haar vochtbalans op peil te brengen. Vanavond krijgt ze een eerste voeding van haverwater. Als alles goed blijft gaan krijgt ze vanaf morgen vijf keer per dag voedingen van zalmpap. Voorlopig zal ze via een sonde in haar maag worden gevoed. De dierverzorgers zullen haar nauwlettend in de gaten houden. Bezoekers van Ecomare kunnen haar door de ramen van de quarantaine bekijken. De komende tijd is het spannend of ze het gaat overleven, maar haar uitgangspositie is niet slecht. Duimen dus!

Bron Ecomare

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *