Te koop bij de molen: ‘Windscheppen op Ameland’

HOLLUM -‘Windscheppen op Ameland’ is op zaterdag 17 oktober in molen De Verwachting in Hollum gepresenteerd. De auteurs Warner Banga en Douwe de Boer hadden geen mooiere dag kunnen uitkiezen want het was Molendag die door velen werd bezocht.

Na een samenwerking van ongeveer drie jaar presenteerden de Banga en De Boer onder veel belangstelling hun boek over de geschiedenis van tien molens op het eiland. Deze molens stonden niet in dezelfde tijd op Ameland maar verspreid over de periode 1500 tot heden en over de vier dorpen. De schrijvers verzamelden daar veel gegevens over. Het resultaat is een zeer rijk geïllustreerd boek met veel nieuwe feiten over de Amelander molens en molenaars.

Directeur Joop de Jong van Stichting Amelander Musea prees de auteurs voor het schrijven van het boeken roemde de gedrevenheid waarmee Douwe de Boer zich altijd voor de molens op Ameland heeft ingezet. Warner Banga is één van de nationale molenkenners. Hij won een prijs met zijn boek over de in 2012 afgebrande molen van Burum. Uitgever Louw Dijkstra van uitgeverij Wijdemeer bedankte beide mannen voor de samenwerking.

Banga, die veel gegevens van alle Friese molens verzamelde, kwam via een oud artikel over de molens op Ameland de naam van Douwe de Boer tegen. Een paar jaar geleden kwamen de heren via Jacob Roep met elkaar in contact. Ze besloten om samen een boek over de Amelander molens te schrijven. De Boer had al veel over de molens van het eiland op papier staan om er een boek van te maken. De twee vulden elkaar goed aan. Banga wist veel nieuwe gegevens boven water te halen en verzorgde de vormgeving van het boek. Daar had hij met zijn eerdere boeken over molens en als eindredacteur van De Sneuper (ledenblad Historische Vereniging Noordoost Friesland) al veel ervaring mee opgedaan. De Boer las vervolgens de opgemaakte teksten en controleerde het op fouten.

Ter gelegenheid van de boekpresentatie was aan oud-voorzitter van de molenvereniging Wim de Boer gevraagd of hij het eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen. De 92-jarige De Boer nam voor die tijd nog even de gelegenheid om wat herinneringen op te halen. Hij wist nog goed dat Douwe de Boer door Jan B. Wijnberg werd benaderd om mee te helpen de molen te herbouwen. Sinds 1949 had Hollum namelijk geen molen meer. Douwe de Boer had van de Rijksdienst voor Monumentenzorg gehoord dat aan de wal nog een molen beschikbaar was. Toen zijn Wim de Boer, Douwe de Boer, een molenexpert van de Rijksdienst voor Monumentenzorg en een club van enthousiaste Amelanders naar de molen in Den Ham gegaan. De molen werd onder voorbehoud gekocht.

De molen werd onder voorbehoud gekocht.

Op Ameland begon een actie om de nodige gelden rond te krijgen. “Amelanders konden een aandeel vanaf 25 gulden kopen. Ook stonden we bij braderieën spullen te verkopen. Via allerlei inzamelacties hebben we toen de molen voor 18.000 gulden gekocht,” wist oud-voorzitter De Boer zich nog te herinneren. Tot slot prees ook hij het enthousiasme en inzet van Douwe de Boer voor de molens op Ameland. Hij vond dan ook dat niet hij maar Douwe de Boer de ontvangst van het eerste exemplaar had verdiend. En zo reikte, tot verrassing van Douwe de Boer, Wim de Boer hem het eerste exemplaar van ‘Windscheppen op Ameland’ aan de schrijver uit.

Na deze mooie woorden werd op de accordeons het toepasselijke nummer ‘Daar bij die molen’ gespeeld. De genodigden konden ondertussen, onder het genot van een hapje en drankje, een exemplaar van het boek ‘Windscheppen op Ameland’ bemachtigen en door de auteurs laten signeren.

Het boek ‘Windscheppen op Ameland’ is bij de Amelander Musea te koop. Er is een paperback (€15,-) en hardcover-versie (€22,50). 

Bron: Jacob Roep

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *