Tankschip vastgelopen bij Boontjes

HARLINGEN – Vannacht rond 03:30 uur is tankschip MS Eliza-V vastgelopen in vaargeul Harlingen-Kornwerderzand (Boontjes). De situatie is onder controle en wordt door Rijkswaterstaat nauwlettend in de gaten gehouden. Om eventuele lekkages te voorkomen, is een scherm om het schip geplaatst. Het schip komt naar verwachting tussen 12:00 en 14:00 uur bij hoog water weer vlot, eventueel met behulp van een sleper. Om het vrijkomen te bespoedigen wordt de gasolie uit het schip voor een deel op een zorgvuldige en veilige manier overgepompt in een kleiner bunkerschip. Het scheepvaartverkeer en de veerdiensten ondervinden geen hinder van het vastgelopen schip.

De oorzaak van het vastlopen wordt nog onderzocht. Een schip van Rijkswaterstaat is ter plekke om de situatie en scheepvaartverkeer in de gaten te houden en indien nodig in te grijpen. De Landelijke Eenheid van de Nationale Politie ondersteunt Rijkswaterstaat om de openbare orde te handhaven. Betrokken partners, zoals de brandweer en de Waddenvereniging, zijn geïnformeerd.

UPDATE: Vastgelopen tankschip succesvol losgekomen uit vaargeul

Vanmiddag om 13:00 uur is het tankschip MS Eliza-V succesvol losgekomen uit de vaargeul Harlingen-Kornwerderzand (Boontjes). Het schip liep daar vannacht rond 03.30 uur vast na het raken van de rand van de vaargeul. Met behulp van het hoog water kon het schip zichzelf zonder sleper vlottrekken. Het schip is op dit moment op eigen kracht in de haven van Harlingen aangekomen, waar het een inspectie zal ondergaan. Het scheepvaartverkeer en de veerdiensten hebben geen hinder van het vastgelopen schip ondervonden.

Om lekkages te voorkomen, had Rijkswaterstaat een scherm om het schip geplaatst. Er is geen sprake geweest van lekkage. Ook het overpompen van de gasolie uit het schip in een kleiner bunkerschip is succesvol verlopen. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog.

Bron: RWS

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *