Talma Hûs dementie expertisecentrum

FEANWÂLDEN – ZuidOostZorg en Kwadrant hebben samen een zorginhoudelijke stichting opgericht. De samenwerking is niet alleen maar gericht op deze aanbesteding, maar ook op de toekomst. Dit samenwerkingsverband won de gunning van een tweede niet met naam genoemde grote partij omdat zij voor meer medewerkers een baan konden garanderen. Daarnaast speelden zorginhoudelijk motieven een rol.

Roelof Jonkers van KwandrantGroep heeft nog kramp in de vingers van alle papieren die hij woensdagmorgen heeft ondertekend. Hij rekent op goede samenwerking met andere partijen. Jonkers spreekt over ouderen die zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven en als dat echt niet meer lukt dat er dan zo dicht mogelijk bij huis gelegenheid is om zorg te bieden. In de nieuwe opzet wordt het Talma Hûs in Feanwalden een dementie expertisecentrum.

Anke Huizenga van ZuidOostZorg dankt nogmaals alle medewerkers voor hun inzet voor de cliënten. “De cliënten bleven centraal staan en dat is heel bijzonder.” Zij zal zich inspannen de medewerkers zo snel mogelijk rechtstreeks te informeren. Eind deze week gaat er een brief de deur uit en volgende week waarschijnlijk al, komen ze langs op Ameland.

De medewerkers die kunnen blijven (82% van de verzorgenden), komen bij Kwadrant/ ZuidOostZorg in dienst en de werkgevers willen investeren in opleiding en scholing. Alle mensen in de schoonmaak worden ondergebracht bij een extern schoonmaakbedrijf.

De Stelp blijft behouden, zegt Jonkers nadrukkelijk. Hij heeft contact gehad met wethouder Linda van der Deen en met de mensen achter Zorg Coöperatie Ameland. De visie van de gemeente past in het straatje van de nieuwe zorgaanbieder en Jonkers gaat samenwerking zoeken met het lokale initiatief. Het verzorgingshuis in Hollum heeft een brede functie in de gemeenschap en die wordt onderkend door Kwadrant/ ZuidOostZorg. Of de keuken behouden kan blijven is nog de vraag. Kwadrant heeft een eigen maaltijdendistributie. Jonkers moet nog bekijken wat dat voor De Stelp-keuken gaat betekenen.

Alle banen worden opgezegd, zoveel is duidelijk, en de mensen krijgen een nieuwe baan met Kwadrant/ ZuidOostZorg als werkgever en een schoonmaakbedrijf. Voor de mensen die hun baan kwijtraken is geen sociaal plan, daarvoor ontbreekt vanwege het faillissement het geld.

Als de banken zijn betaald blijft er nog een schuld over van 30 miljoen, maar de exacte cijfers komen later. In oktober pas wordt een goed overzicht verwacht.

Dossier De Stelp

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *