Symbolische dijk tegen nieuwe gasboringen

HOLWERD – Zeshonderd mensen waren vanmiddag aanwezig bij een manifestatie van de Waddenvereniging en Milieudefensie in Holwerd, tegen de voorgenomen gaswinning onder de Waddenzee door Shell. In mei 2021 bepaalde de rechter dat Shell zijn uitstoot met bijna de helft moet verminderen in 2030. Nine de Pater, campagneleider Milieudefensie: “Shell brengt mensenlevens in gevaar als het bedrijf het vonnis van de rechter niet uitvoert. Boren onder de Waddenzee staat haaks op het vonnis. Daarnaast is dit UNESCO Werelderfgoed, dat is de laatste plek om nieuwe aardgaswinning te starten. Deze manifestatie laat zien dat Milieudefensie daar zeker niet alleen in staat.” Frank Petersen van de Waddenvereniging, somde in zijn speech nog 18 redenen waarom er niet geboord zou moeten worden terhoogte van Ter Naard.

Bewoners en activisten uit het hele land hebben een dijk van 1 meter gebouwd bij het beeld ´Wachten op hoog water´ op de Waddendijk bij Holwerd. Ook werd er een menselijke slinger gemaakt door de honderden aanwezigen. De slinger en de zandzakken staan symbool voor strijd tegen de gevaarlijke zeespiegelstijging die door klimaatverandering wordt veroorzaakt. De Friese Luchtfietser Dirk Kuiken was ook aanwezig: “Ik ben hier opgegroeid. Het wad is een bijzondere plek en een uniek natuurgebied dat we moeten beschermen. Het doet mij pijn dat deze gasboringsplannen überhaupt nog op tafel liggen. Deze actie is een sterk signaal om dit direct van tafel te vegen.”

De actie is in goed overleg met de lokale natuurbeheerders georganiseerd. De deelnemers komen uit onder meer Eindhoven, Leeuwarden, Groningen, Amsterdam en uit Duitsland, waar ook actie wordt gevoerd tegen gasboringen in de Wadden.

Bron Milieudefensie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *