Supermaan te zien

HOLLUM – Vanavond is een supermaan te zien, een volle maan die groot en helder te zien is, omdat hij dichtbij de aarde staat. De maan draait in een ovaalvormige baan rond de aarde heen en staat de ene keer dichterbij dan de andere keer. Vanavond staat hij heel dichtbij. Het fenomeen wordt supermaan genoemd. 

Supermaan

De term ‘supermaan’ werd bedacht door de astroloog Richard Nolle in 1979. Hij definieerde dit als: ‘een nieuwe of volle maan die zich voordoet tijdens zijn dichtste nadering tot de aarde in een gegeven baan.’ In één enkel jaar kunnen er meerdere supermanen aan de nachtelijke hemel verschijnen, vaak een aantal maanden achter elkaar. De afstand van de aarde tot de maan varieert doorgaans tussen ongeveer 357.000 km en 406.000 km. De kortst mogelijke afstand bedraagt 356.400 km.

Superste

Hoewel er vaak meerdere supermanen per jaar te aanschouwen zijn, trekt natuurlijk de grootste en helderste de meeste aandacht. De eerste supermaan van dit jaar verscheen in februari, maar ook de volle manen in maart, april en mei zullen aan de definitie van een supermaan voldoen. De grootste en helderste zal echter vanavond aan de hemel schitteren. De volle maan staat dan nét iets dichter bij de aarde – ongeveer 0,1 procent – dan de volle maan in maart. Het belooft dus de ‘superste’ supermaan van dit jaar te worden, schrijft Scientias.

lees hier over de Superbloedwolfmaan

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *