Super El Niño op komst

WAGENINGEN – Het lijkt vrijwel onafwendbaar dat we op aarde te maken krijgen met een erg sterke El Niño. Wetenschappers spreken van een super El Niño van het kaliber dat we in 1998 hebben gezien.

De gevolgen van een sterke El Niño zijn al merkbaar, maar zullen dit jaar alleen maar sterker worden, aldus MeteoGroup. De effecten zijn het grootst in de tropische gebieden op aarde. El Niño is immers een verstoring van de temperaturen van het zeewater rondom de Evenaar, op de Stille Oceaan. Als het zeewater aan de Peruaanse kant van de Pacific tenminste een halve graad warmer is dan normaal in een langgerekte zone, dan kan men spreken van een El Niño. De verwachting is dat de afwijking van de zeewatertemperatuur, die nu al meer dan 1 graad bedraagt, later dit jaar oploopt naar 2 tot 3 graden te warm. Zelfs een afwijking van 4 graden wordt niet voor onmogelijk gehouden. Dat is zeer extreem.

⇒ lees hier meer over de El Niño

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *